Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Vzdělávací program Příběh knihy ukáže dětem, jak vázat knihy
banner

Vzdělávací program Příběh knihy ukáže dětem, jak vázat knihy

Kateřina Ostradecká, foto archiv Maiwaldovy akademie

Neděle, 16. ledna 2022

Vzdělávací program Příběh knihy ukáže dětem, jak vázat knihy

Lektorky Maiwaldovy akademie Vzdělávacího a kulturního centra Broumov připravily nový vzdělávací program Příběh knihy, který se inspiruje historií, rukodělným řemeslem mnichů a klášterní knihovnou. Během tvořivého programu budou žáci a studenti poznávat knihařské řemeslo, středověkou vazbu knih a vyrobí si svůj vlastnoručně šitý knižní blok. 

Program je určen mateřským, základním i středním školám a během léta si ho budou moci vyzkoušet také zájemci z řad veřejnosti. „Program rozvíjí základní kompetence k učení a navazuje na rámcový vzdělávací program pro ZŠ a SŠ. Seznamuje s novými pojmy a poznatky o vzniku knih, děti a studenti pracují v kolektivu, ale i samostatně, řeší problémy při praktické činnosti – individuálně, nebo v týmu, ale především zažívají, jak bylo v minulosti náročné vytvořit jednu knihu a kolik řemesel a lidí se na vzniku knihy podílelo. Pro střední školy jde program více do hloubky, je časově i řemeslně náročnější. Výhodou programu bezesporu je, že skrze zážitek každý účastník porozumí celému příběhu knihy,“ vysvětluje Pavla Semeráková z Maiwaldovy akademie.

Vzdělávací program Příběh knihy završuje sérii vzdělávacích programů, které Maiwaldova akademie nabízí v broumovském klášteře pod souhrnným názvem Kniha v době středověku. Od poloviny ledna 2016, kdy vznikla v prostorách kláštera středověká písárna, je tak obnovována tradice původního klášterního vzdělávání. Tyto programy vtáhnou děti zábavnou a hravou formou do světa středověké písárny, ukážou jim, jak a čím se kdysi psalo, jak se vytvářely knihy a herbáře, jak se vyráběl papír a pergameny. Odhalí vzácné druhy rostlin a středověké receptury barev či zasvětí do výrobního procesu knihvazačského řemesla. 

Programy, které vznikly za podpory Královéhradeckého kraje, je možné objednávat na e-mailu: ma@klasterbroumov.cz. Bližší informace je možné najít na webu Maiwaldovy akademie ma.klasterbroumov.cz/cs/environmentalni-programy-1

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)