Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Z infocentra letem světem do Provence, Dolnohradské komory a Salcburgu. To vše s ochutnávkou tradičních místních specialit
banner

Z infocentra letem světem do Provence, Dolnohradské komory a Salcburgu. To vše s ochutnávkou tradičních místních specialit

Lucie Lesáková

Pondělí, 14. října 2013

Z infocentra letem světem do Provence, Dolnohradské komory a Salcburgu. To vše s ochutnávkou tradičních místních specialit

Cestopisná beseda s ochutnávkou místních specialit nás z Broumova zavedla do tří turisticky hojně navštěvovaných destinací. Do teplé jihovýchodní Francie, rakouské Dolnohradské komory a Salcburgu.

Provence (název odvozený od slova provincie) je historická země, která se nachází v jihovýchodní Francii. O této oblasti se často mluví jako o pokladnici architektonických skvostů. Jedná se o oblast krásné a mnohotvárné přírody. O Francouzích je známé, že jejich hlavním bodem dne je siesta. Tak jako mnoho míst, je i Provence místem, kde Francii políbila španělská kultura, levandule, víno a olivy. 

Druhou navštívenou oblastí byla Dolnohradská komora. Ta se rozkládá na území tří rakouských spolkových zemí. Od roku 1997 je součástí seznamu UNESCO. Svůj název má díky své historii - už v době, kdy byla země osídlena Kelty, se tu těžila sůl - proto solná. A komora z toho důvodu, jelikož tato země spadala pod císařskou finanční správu neboli komoru. 

Poslední navštívenou oblastí bylo statutární město Salcburg - hlavní město rakouské spolkové země Salcbursko. Místo, které je zapsané na seznamu kulturních památek UNESCO, vás očaruje na první pohled. Oblast Salcburska, Horního Rakouska a Štýrska pod pohořím Tennegebirge zahrnuje četná jezera, kouzelné vesničky, solné doly a ledové jeskyně. Rozlehlá solná scenérie byla utvářena lidskou činností již od doby bronzové. Za vstupní bránu do této oblasti je považováno městečko Gmunden. Salcburg je prý vedle Vídně nejhezčím rakouským městem. Na první pohled vám učaruje harmonií přírody a architektury města, hlubokými kulturními kořeny nebo bohatými zdroji v solných dolech, odkud právě toto město převzalo své jméno. Nejznámějším rodákem pocházejícím ze Salzcburgu je do dnešní doby Wolfgang Amadeus Mozart. 

Večerem provázela Kateřina Hladíková, broumovská rodačka, která procestovala pěkný kus světa. Své zajímavé vyprávění doplnila o návštěvu francouzské přítelkyně Lysiane Boulle, o fotografie ze svých cest a o hudební ukázky typické pro navštívené oblasti. Doprovodným programem byla ochutnávka místních specialit s odborným výkladem. Na tabuli nechyběly rozpečené bagetky s olivovým olejem, sýry, uzeniny a krekry. Podávané lahůdky mohli návštěvníci zapít výborným francouzským Lambruscem či Merlotem.

Foto Creative Commons Marek Gehrmann a archív www.broumov-mesto.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)