Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Za záchranu zdoňovského kostela

Michaela Plchová, foto archiv spolku Trinitas

Sobota, 28. května 2022

Za záchranu zdoňovského kostela

Po celé léto se budou ve zdoňovském kostele Nejsvětější Tojice konat kulturní akce na jeho podporu.

První z akcí, které mají napomoci záchraně zdoňovského kostela Nejsvětější Trojice, byla akce s názvem OPEN ZUŠ a proběhla v neděli 29. května. „Je nádherné pozorovat někoho, kdo má hudbu v srdci, byl to opravdu neobyčejný zážitek. Jsem moc vděčná a chci poděkovat všem, kteří se koncertu zúčastnili, dětem i učitelům a všem rodičům za to, že nikdo z nich neztrácí trpělivost. Je krásné pozorovat, kam se posouvají. Taky děkuji všem, kteří podpořili záchranu kostela a přišli se na koncert podívat. Videa z akce jsou na našem facebookém profilu Kostel Nejsvětější Trojice ve Zdoňově- Spolek Trinitas,“ říká Denisa Pavlová ze spolku Trinitas. Ten vznikl právě za účelem záchrany Kostela Nejsvětější Trojice ve Zdoňově. Spolek ve spolupráci s horolezci již dříve provedl provizorní zaplachtování střechy a na počátku tohoto roku převedla církev kostel právě pod jeho správu. „Skupina broumovských kostelů je určitě populárnější, ale zdoňovský kostel je jedním z nejstarších na Broumovsku. První zmínka je o něm v roce 1384, bylo by škoda o něj přijít a nezachránit ho dalším generacím, “ upozorňuje Denisa Pavlová.

Právě tato a další akce, které se budou konat v průběhu léta, pořádá Spolek Trinitas na podporu původně gotického kostela. Vstupné je dobrovolné a jeho výtěžek bude použit na nutné opravy. Těmi jsou především položení nové krytiny na střechu a záchrana kostelní věže, jejíž statika je porušená. Spolek Trinitas založili Denisa Pavlová, Petr Horký a Lucie Hurdálková, ale s jeho záchranou jim pomáhá parta místních nadšenců. Pořádáním kulturních akcí v kostele a jeho okolí je jedním ze způsobů, jak na záchranu historické památky upozornit a zároveň vydělat i část financí na jeho opravu. „Zatím se nám díky koncertům a dalším akcím podařilo vydělat na zaměření kostela a projektovou dokumentaci střechy kostela. Ale těmito akcemi na střechu nevyděláme, budeme muset žádat o dotace, protože to budou milionové částky. Díky zviditelnění v médiích se na nás obrací lidé, kterým není osud kostela lhostejný. Například potomek sochaře, který v kostele vyrobil sochu anděla a celou kazatelnu. Jsem moc ráda, protože kostel je takovým společným prvkem, který lidi spojuje a o který se vždy v historii lidé starali a těší mě, že má někdo zájem s jeho záchranou pomoci,“ vysvětluje Denisa Pavlová. Kostel potřebuje projektovou dokumentaci, aby bylo možné žádat o dotace. Podporu na kulturní akce zatím získal spolek Trinitas také od obce Teplice nad Metují, pod níž Zdoňov úředně spadá.

„Zevnitř vypadá kostel mnohem lépe než zvenku,“ říká Denisa Pavlová a přináší klíče od kostela. A má pravdu. Zatímco zvenku upoutá pohled především provizorní plachta zakrývající střechu a opadaná omítka, zevnitř je malý prostor kostela docela útulný, se zdobeným oltářem a dřevěnými lavicemi. Po stranách je zdobí bílé mašle. Svatby jsou další příležitostí, které mohou kostelu přinést tolik potřebné finance na záchranu. „Měli jsme tu minulý rok církevní svatbu, avšak nyní lze v kostele konat i občanské sňatky“ vysvětluje Denisa Pavlová a dodává: „Církev má na kostele věcné břemeno konání církevních obřadů jako jsou svatby a bohoslužby. Na svátek Nejsvětější Trojice 12. června by se tu měla konat česko- německá mše pro potomky bývalých německých obyvatel a pro české občany. “

Zdoňovský kostel se 10. června připojí k celorepublikové akci Noc kostelů. Nejprve v něm od 17 hodin společně vystoupí a zazpívají děti a učitelé ze ZŠ Adršpach, od 18 hodin je připravena komentovaná prohlídka kostela s pamětnicí a znalkyní místní historie PhDr. Miroslavou Moravcovou. Ta mimo jiné napsala jednu kapitolu v knize Pomnichovské osudy Čechů z Broumovska.

V červenci 17.7. se uskuteční v areálu fary a kostela již druhý ročník Jarmarku spojený s populární soutěží o nejlepší zdoňovskou buchtu, do které se mohou zapojit všichni pekaři i pekařky nejen ze Zdoňova. Tato soutěž měla velký úspěch již v loňském roce a letos se rozšiřuje i na slanou variantu pečiva. Jarmark začne od 10 hodin a ve 14 hodin v kostele proběhne koncert duchovní hudby, na němž vystoupí Gabriela Němcová (zpěv) a Ondřej Mucha (harmonium).

Velkým hudebním zážitkem bude 23. 7. od 16 hodin klavírní vystoupení bratrů Michala a Vojtěcha Špejrových. Hudbě se věnují od dětství a na klavír hrají repertoár od klasické a moderní hudby až k jazzovým improvizacím. „Opravdu je to velký zážitek, kluci mají hudbu v srdci, celý koncert odehrají bez not. Vystoupí zde již podruhé a poprvé měli veliký a zasloužený úspěch, “ upozorňuje Denisa Pavlová právě na tento koncert.

Na závěr července – 30. 7. od 18 hodin – doputují do kostela Nejsvětější Trojice populární Mantrovníci, s kterými si můžete zazpívat písně pro potěšení duše i srdce. Ještě dříve – od 16 hodin – však vystoupí členka Cirku La Putika, herečka a zpěvačka Anna Schmidtmajerová a spolu s Pavlínou Horákovou a za klavírního doprovodu Vladimíra Strnada zazní v kostele hudba jejich skupiny Velvet Voices.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)