Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy v Broumově vystavují na Staré radnici
banner

Žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy v Broumově vystavují na Staré radnici

René Herzán

Úterý, 30. září 2014

Žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy v Broumově vystavují na Staré radnici

Pravidelné ročníkové výstavy výtvarného oboru broumovské ZUŠ bývají koncem školního roku, ovšem začátek té "loňské" musel být výjimečně posunut na konec září. Ve výstavní síni Staré radnice v Broumově si můžete až do 30. října prohlédnout expozici 104 prací od 64 žáků a 11 dospělých studentů z tříd učitelů Renaty Šrůtkové a Petra Staňka.

Součástí prezentace jsou rovněž absolventské práce Šárky Ehlové, Lucie Koubové, Markéty Lhotské, Veroniky Semerákové a Michaely Vernerové (všechny z třídy R. Šrůtkové). Zahájení výstavy, které bylo zpestřeno malým občerstvením (díky finančnímu příspěvku o.s. Notička), proběhlo v pátek 26. září za účasti žáků, rodičů i veřejnosti. O hudební kulisu se postaral kytarista Jiří Šála. Z úvodní řeči Petra Staňka:

"Na této výstavě naleznete obrazy a batiky, kresby a grafiky různé úrovně; záměrně zde nepoužívám pojem "kvality", a to proto, že naše know-how spočívá tak trochu v něčem jiném. Za kolegyni Renatu Šrůtkovou hovořit nemohu, ale mým primárním záměrem není školit budoucí umělce. Takový jedinec se totiž dokáže vyprofilovat sám a navíc platí - stačí si vzpomenout na vlastní minulost - , že v určitém období se děti učí tak trochu nerady.

Vzhledem ke svému věku nedokážou ještě vidět v učení vlastní růst a vnímají ho spíše jako nějaké svazování, v případě tvůrčích činností pak jako omezování. Jen si vzpomeňme, proč nejedni z nás neměli ve škole rádi "výtvarku". Naším cílem však není od umění odradit, ale naopak k němu přitáhnout - byť třeba v podobě budoucích mecenášů nebo jiných podporovatelů. Umění, které nemá diváka, se totiž stává nepotřebným - či chcete-li mrtvým.

Pokud máme přemýšlet nad hlavními "kritérii" umění, pak nelze vynechat základní podmínku jeho existence: je to živost - dovednost komunikovat s divákem. A myslím, že zde vystavené práce, byť jsou různé úrovně, tuto důležitou podmínku splňují. Stačí se pozastavit, nenechat se chvilku rozptylovat okolním světem a podívat se..."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)