Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Zelený domeček v Polici nad Metují nabídne výstavu obrazů a tisků Jiřího Mědílka

Zelený domeček v Polici nad Metují nabídne výstavu obrazů a tisků Jiřího Mědílka

Pavel Frydrych

Úterý, 3. srpna 2021

Zelený domeček v Polici nad Metují nabídne výstavu obrazů a tisků Jiřího Mědílka

Výstavou Jiřího Mědílka pokračuje cyklus výstav v rámci projektu „Nová Terasa 2021“ v Polici nad Metují. Autor, žijící v nedalekých Martínkovicích, v Polici nad Metují představí cyklus obrazů a tisků na kovové desce s názvem Evidence. Všechny spojuje základní obrazové téma černobílých kompozic. V kontrastu těchto dvou základních barev rozehrává expozice výstavy variace kontrastů, které společně mají zřetelnou vypovídající hodnotu.

V katalogu k výstavě se můžeme dočíst: „Jiří Mědílek postupným zpřesňováním tvarů dospěl až k jasné kompozici plochy. Na první pohled se může zdát, že negoval jakýkoliv prostor, ale při bližším pohledu si divák uvědomí, že je tomu právě naopak. Zjednodušením na samotnou dřeň podstaty zaznamenává Prostor jako takový. Jeho obrazy jsou Prostorem, ne záznamem prostoru. V tom tkví cesta k uchopení a pochopení.“ Kurátorka výstavy Mgr. Martina Frydrychová k cyklu Evidence říká: „Tuhle výstavu je potřeba na sebe nechat působit. Chvíli se v expozici tiše posadit a rozhlížet se kolem sebe. A po chvíli si člověk uvědomí, že obrazy k němu téměř mluví.“

Výstava kombinuje malé tisky na kovových deskách s většími obrazy a k tomu se autor rozhodl představit i několik skic a přípravných prací. Tahle drobná nabídka pohledu „do zákulisí“ práce malíře je celkem unikátní, protože některé z vystavených exponátů budou mít návštěvníci možnost vidět vůbec poprvé.

Jiří Mědílek

Narozen 29. 8. 1954 v Náchodě.

Samostatně vystavuje od roku 1985.

V roce 1998 mu bylo uděleno stipendium Jüdi­sches Museum Rendsburg.

Od roku 2002 je členem Umělecké besedy.

Žije a pracuje v Martínkovicích.

Má za sebou mnoho samostatných výstava jak v České republice (Praha, Olomouc, Ostrava, Náchod, Broumov a další), tak i v zahraničí (např. výstava v Gelrii Artgument v Montbazonu ve Francii v roce 1997, výstava v Dreikönibkirche v Drážďanech v roce 2005 nebo výstavy v Českém centru v Mnichově v roce 2003, Římě v roce 2005 nebo Miláně v roce 2011).

Výstavu v rámci projektu „Nová Terasa 2021“ pořádá spolek Apeiron ve spolupráci s Muzeem papírových modelů a podporou Města Police nad Metují. Výstavy v Zeleném domečku dále podporují firmy Elpol Police a Glor.

Novou Terasu 2021 podporují: Květinářství U Petry. Zelenina Suchomel, ZUŠ Police nad Metují, Kavárna K(r)afárna a SČUG Hollar.

Vstupné dobrovolné.

Výstava potrvá do 29. 8. 2021

Fotografie z výstavy Evidence v Galerii Ferdinanda Baumanna v Praze z roku 2019 a obrazů jsou z archivu Jiřího Mědílka.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)