Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Život je přece jenom krásný

Kateřina Ostradecká, foto archiv

Pondělí, 8. srpna 2022

Život je přece jenom krásný

Tomáš Končinský – spisovatel, scénárista, nositel několika ocenění a aktuální rezident Literárního domku v broumovském klášteře pořádá v úterý 9. 8. od 15 hodin workshop a besedu pro děti i dospělé pod názvem Cesta z ošemetna do nepaměti. Chcete-li něco zapomenout a něco nového vytvořit, určitě přijďte.

Aktuálně trávíte čas na literární rezidenci v klášterním Literárním domku. Na čem tady pracujete?

Pracuji na tom, abych byl lepším člověkem, a také na knize, která ještě nevím úplně přesně o čem bude a jak dopadne, ale téma je, proč já jsem já, a ne někdo jiný (ale i proč někdo jiný je někdo jiný, a ne právě já), takže možná že až se stanu tím lepším člověkem, bude jasno i v knize. To by byl pěkný výsledek rezidence. Pro mě i někoho jiného.

 

Ovlivňuje vaši práci nějak barokní prostředí a atmosféra kláštera?

Klášter je nádherný a moc se mi líbí zahrada, kde se dá občas bloumat zcela osaměle a poznávat některé z 8 milionů druhů bodavého a kousavého hmyzu, který je zde na rezidenci se mnou. Ke klášteru také patří, že každé ráno mám budíček v 5:45, když se ze stavby u mého domku ozve ostrý elektronický hlas automatického bezpečnostního zařízení a velí: VSTÁVEJ A PIŠ! A já musím poslechnout. To doma nemám. To jde asi jenom v klášteře.

 

Už jste stihl prozkoumat i něco z okolí Broumova a Broumovska?

Ano, vyzdvihnul bych především koupaliště Koupálo v Jankovičkách, které řadím mezi dosavadní největší kulturně obohacující zážitky. A byl jsem se taky podívat ve skalách a potkal tam matku s dítětem v batohu na hrudi a druhým v závěsu na levé paži, jak srdnatě slézá příkrý sráz do Kovářovy rokle s úsměvem na tváři a dobrou náladou a řekl jsem si, že život je přece jenom krásný, a to dokonce zřejmě i na Broumovsku!

  

V současné době pracujete mj. pro Českou televizi – chystáte nějakou zajímavou novinku? 

Od 7. září půjde na ČT:D pořad Zvěd, který připravuji s moderátorem Vojtěchem Klingerem a režisérkou Amálií Kovářovou a měl by dětem ukázat, co je to ta evoluce a kam jsme se díky ní dostali. Natáčeli jsme v zoologických zahradách v Čechách i Německu, nechali jsme vybuchnout umělou sopku, nebo jsme strávili tři noci sami v Národním muzeu v Praze a všechno, co jsme tam viděli, jsme natočili, takže to musíte rozhodně vidět! 

 

Na úterý 9. srpna připravujete pro klášter workshop Cesta z ošemetna až do nepaměti. Na co se děti (i dospělí) mohou těšit?

Hodlám ho pojmout jako kurz zapomínání – takže pokud vás tíží nějaké přebytečné, staré, nevyhovující, nebo dokonce strašidelné vzpomínky, přijďte a společně na to zapomeneme. Budu také asi něco číst ze svých knih Cesta z Ošemetna a Do Nepaměti a možná vám přečtu i něco z toho, co jsem tu napsal, a ještě to nikdo nikdy nečetl!  A kdyby si náhodou někdo chtěl koupit mou novou knížku Do Nepaměti, budu tam mít pár kusů na prodej s tak obrovskou slevou, že úplně zapomenete na to, že všechno pořád jenom zdražuje a nemáte už vůbec žádné peníze. Tak se těším, že nezapomenete přijít!

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)