Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Machovští žáci přepsali klubovou historii severské kombinace
banner

Machovští žáci přepsali klubovou historii severské kombinace

RENÉ HERZÁN

Středa, 15. března 2017

Machovští žáci přepsali klubovou historii severské kombinace

Žáci Borského klubu lyžařů Machov přepsali klubovou historii severské kombinace. Na Mistrovství České republiky v Harrachově v kategorii žáci 11 - 12 let se mistrem ČR stal Lukáš Doležal a vicemistrem Jan John! K tomu ještě přidali další skvělý úspěch v HOP - Českém poháru 2017, kdy celkově vyhrál John a Doležal obsadil 3. místo.

Mistrovství České republiky a celou sezónu zhodnotil vedoucí a trenér Borského klubu lyžařů Machov Stanislav Jirásek: "Ve čtvrtek ráno jsme objížděli do Harrachova Lukášovým "bydlíkem". Dopoledne se ale nedalo skákat, neboť můstky ještě nebyly připravené. Tak jsme připravili alespoň základní mázu a odpoledne vyrazili na tratě. Slovo "tratě" je hodně nadnesené. Bylo to oraniště firnového sněhu, kde se to bořilo do hloubky 20 centimetrů. Prostě jarní sníh se nedá při teplotách nad nulu již upravit. Ještě k tomu dost těžký profil, a tak bylo zaděláno na velkou dřinu.

V pátek dopoledne měl začít skokanský závod, ale! Stopa přes noc nevymrzla, tak se sypal salmiak. Spíš než sypal, se jen tak drobil, a tím bylo po závodech. Zkušební kolo jelo prvním pěti, a pak se stopa zpomalovala až se místo 35 - 40 metrů skákalo jen 24 metrů. Jury závod odpískala a šlo se odpoledne netypicky nejdřív běžet.

Jury zabodovala a pustila do běžecké stopy závodníky od nejslabšího po nejlepší jen s odstupen 20 vteřin. Naši kluci jich předjeli 16 a ztratili při tom mnoho vteřin. U bruslení se nemusíte rychlejším závodníkům uhýbat. Přesto z toho byl nejrychlejší čas pro Lukáše a druhý pro Jendu. Čekal jsem to v obráceném pořadí, ale Jenda je silový běžec a v tom oraništi se bořil víc než ostatní. Lukáš jel stylově perfektně a po právu běh vyhrál. Ihned po vyvěšení výsledků běhu jsme začali přepočítávat, kolik mohou kluci ztratit metrů ve skoku na své soupeře. Když Lukáš nespadne, je to jasné, Jenda byl na hraně druhého - třetího místa. Dlouhá byla moje skoro bezesná noc před sobotním skokem. Papírové výpočty se ale potvrdily - Lukáš to měl jasné na 1. místě, na výsledek Jendy jsme museli čekat až do 18:30 hodin, kvůli tomu, zda ho lomnický borec Dominik Bláha nenastyluje. Původní vyvěšené výsledky byly chybně spočítané, tak se muselo čekat. Nakonec dopadla i stříbrná medaile!

V Mistrovství ČR ve skoku, které se uskutečnilo po skoku do kombinace, se umístil Lukáš na krásném 8. místě a Jenda skončil (trochu bez šťávy) na 17. místě. V neděli kluci dobře zaskákali a skončili ve skokanské soutěži Mistrovství ČR dvoučlenných družstev na 5. místě z 12 týmů. Přidáme-li k tomu i výborné výsledky běžců, tak tato sezona byla opravdu super. Velký dík všem!"

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)