Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • MTB Trilogy: 295 kilometrů na kole Broumovskem
banner

MTB Trilogy: 295 kilometrů na kole Broumovskem

Bára Bryksí, foto Jan Brychta a archiv MTB Trilogy

Pondělí, 11. července 2022

MTB Trilogy: 295 kilometrů na kole Broumovskem

Ve dnech 1. až 5. 7. 2022 se v Teplicích nad Metují konal již 11. ročník jediného etapového MTB a enduro závodu v ČR Kupkolo.cz MTB Trilogy, který je součástí Českého poháru maratonu horských kol a seriálu Prima CUP. Od loňska se také jezdí namísto původních tří čtyři etapy.

V pátek celá akce začala prologem, což je na poměry krátká časovka po okolí Teplic, kde závodníci mohli ochutnat, co je bude v příštích dnech čekat. V sobotu se již vydali na první etapu s názvem The Best of Sudety, která vede z velké části po trase místního legendárního závodu Rallye Sudety. Nejdelší trasa A zavedla závodníky z Teplic přes Broumovské stěny až na Machovsko. Na délce 76 km závodníci nastoupali 2449 m a pro enduristy bylo připraveno 10 měřených rychlostních úseků. Druhá etapa s názvem Malé Alpy je považována za nejtěžší, ale zároveň nejkrásnější etapu, kterou vystihují slova hrabanka, štěrk, sopky, tunel a brod. Závodníky totiž zavádí do Javořích hor a Gór Suchych na polské straně, kde se pohybují na úbočích vyhaslých sopek. Atrakcí je průjezd 368 m dlouhým tunelem postaveným za 2. světové války, který organizátoři pro závodníky museli osvítit. Etapa závodníky zavedla až na vrchol Suchawy v nadmořské výšce 928 m. Na 74 km závodníci na trase A nastoupali 2742 m, pro sjezdaře bylo připraveno opět celkem 10 rychlostních úseků. Třetí etapa s názvem Vraní hory svým charakterem kombinuje obě předchozí etapy. Závodníci si užili dlouhé traily vedoucí na pomezí Čech a Polska, vystoupali až na vrchol Královeckého Špičáku (881 m n. m.), a pak je čekal vyhlášený, leč obávaný, sjezd z Jánského vrchu trailem vedoucím téměř po hraně okrajové skály. Během této etapy bikeři na trase A ujeli 77 km, na kterých nastoupali 2517 m, změřeni byli celkem na 10 rychlostních úsecích. Poslední etapa, která odstartovala za silného deště, vedla jezdce směrem k Trutnovu, kde si mohli vychutnat některé profi singl traily na Trutnov Trails. Na 70 kilometrech nastoupali 2150 m se sedmi měřenými úseky. Celkem tedy borci na nejdelší trase A ujeli za 5 dní 295 km, nejrychlejší Filip Adel strávil v sedle bezmála 16 hodin.

Kromě nejdelší trasy A - extreme byla pro každou etapu připravena i kratší trasa B - moderate, která měřila v průměru kolem 50 kilometrů, a pro mladší a starší žáky a hobby jezdce trasa C - easy s průměrně 20 kilometry. Kromě těchto tras pro velké bikery byly každý den v parku v Teplicích připraveny i závody pro děti včetně kategorie mrňousů na odrážedlech. Jeden den měli malí závodníci dokonce biatlon se střelbou tenisákem na cyklistickou lahev.

Na akci se registrovalo celkem přes 260 závodníků včetně dětí. MTB Trilogy je mezinárodním závodem a pravidelně do Teplic nad Metují přivádí závodníky a jejich doprovod z různých koutů světa, letos se jednalo především o závodníky z Polska, Slovenska, Německa, Rakouska, Belgie či Velké Británie. Největší zastoupení měli elitní maratonci na extrémní trase A, kterých bylo přes 80, na trasu B se vydalo přes 60 bikerů, na trase C jeli zejména mladší a starší žáci v počtu 15. Závodníků v kategorii enduro startovalo na trase A 39, na rase B 17, 3 cyklisté soutěžili v kategorii elektrokol.

Na trať se vydalo i mnoho místních borců a někteří z nich i bodovali. Na stupních vítězů stanula například Lenka Fridrichová, která byla celkově druhá žena na trase B, Karel Bernard – první ve své kategorii na trase A, Štěpán Štolfa – první ve své kategorii na trase A, Tomáš Čada – první ve své kategorii na trase B a Anna Kráčmarová, Samuel Vik a Adrian Suchánek – všichni první ve svých kategoriích na trase C.

Celoročně akci připravuje tříčlenný tým, před vlastními závody se pak rozroste o zhruba 8 značičů tratí. Během závodů je v permanenci cca 80 lidí, například 3 technici, kteří jsou závodníkům k dispozici každý den před a po závodě a na každé občerstvovací stanici, dále pak 4 fotografové a 3 kameramani, 8 zdravotníků, 3 časoměřiči, 2 rozhodčí a jeden moderátor. Další brigádníci se starají o občerstvovací stanice a bufet v cíli, bezpečnost na křižovatkách a měření rychlostních úseků. Mezi brigádníky je mnoho studentů, zejména z broumovského gymnázia a dalších škol v okolí, ale užít si tuto akci přijela i jedna paní učitelka z Kolína či brigádníci až ze Sokolova. Jak pro závodníky, tak pro organizátory připravovaly snídaně, obědy a večeře paní kuchařky z místní mateřské školy.

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že je závod nebezpečnou akcí, kromě pár stehů a naraženin si letos závodníci žádné vážnější zranění neodvezli.

A jak závod hodnotí jeho ředitel Véna Hornych? „Dobrý! Jen nás dlouhodobě trápí nízká účast mladých závodníků. Tím myslím jak kadety ve věku od 15 let až po závodníky ve věku kolem pětatřiceti. Veteráni jezdí ve stabilním počtu, ale tito mladí, pro které je závod primárně připraven, ubývají. Také jsme letos pocítili dopad celkové situace, kdy nepřijeli závodníci ze vzdálenějších zemí, například ze Španělska nebo Itálie, kteří se dříve účastnili pravidelně, protože je to pro ně pravděpodobně už příliš nákladné.“ A co říká Véna na plány pro další ročník? „Tak abych mohl odpovědět na tuto otázku, tak si musím nejdřív odpočinout!“

Nezbývá než popřát organizátorům, aby se vydařily i další ročníky a tento závod, který je unikátní nejen svojí délkou, ale i nádherným prostředím Broumovska a terény, které tato krajina nabízí, bude stále atraktivní pro závodníky všech věkových kategorií a obou bikerských disciplín.

 

Další informace o závodu a více fotografií na www.mtbtrilogy.com.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)