Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Tento diplom není za účast, je to diplom za překonání sama sebe...
banner

Tento diplom není za účast, je to diplom za překonání sama sebe...

RENÉ HERZÁN

Pondělí, 6. února 2017

Tento diplom není za účast, je to diplom za překonání sama sebe...

V sobotu 4. února pořádal Klub českých turistů Broumov 14. ročník Přejezdu Javořích hor. Tato tradiční akce se koná na počest průkopníka lyžování na Broumovsku – vynikajícího všestranného sportovce a trampa Emericha Ratha.

"Život tohoto statečného člověka nebyl vůbec lehký. Stejně tak nebyl snadný letošní Přejezd. Počasí účastníkům nepřálo – dva dny před akcí dorazila obleva a poničila prošlápnuté i upravené stopy na Javořích horách. V sobotu ráno dokonce drobně pršelo, Javoří hory byly zahaleny mlhou, k vyjížďce na běžky nic nelákalo," řekla jedna z pořadatelek lyžařského Memoriálu Emericha Ratha Jaroslava Chaloupková.

Přes nepříznivou předpověď počasí dorazilo na start akce na nádraží v Meziměstí 21 účastníků. Deset jich dorazilo z Broumova, další z Náchoda, Hronova, Police nad Metují, jedna účastnice přijela dokonce až z Prahy, z Meziměstí, odkud se vyráželo, byl jediný běžkař. Většina účastníků byli šedesátníci, nejstaršímu běžkaři bylo dokonce 73 let! Mladší účastníci (čtyřicátníci!) se našli pouze mezi Broumováky.

Rozmoklou stopou se skupinky běžkařů vydaly přes Vižňov na Javoří hory a do cíle na Janovičkách. 13 běžkařů vyrazilo po náročnější trase po hřebenu Javořích hor, 8 jich volilo 18 kilometrů dlouhou cestu po úbočí hor. Počasí se naštěstí dopoledne umoudřilo, přestalo mrholit, občas vykouklo i sluníčko. Přejezd nevzdal nikdo, do cíle na Janovičkách dorazili všichni v pořádku, všem vydržela i dobrá nálada.

"Letošní diplom, který běžkaři v cíli obdrželi, není jen diplom za účast. Je to diplom za překonání sebe sama, překonání strachu ze změklého sněhu, z hrozby celodenního mrholení a z půldenního přechodu hor v mlze. Myslím, že letošním náročným přechodem jsme hold slavnému sportovci vzdali důstojně. Vždyť on to jako desetiletý chlapec, když vyrážel na svahy Javořích hor na dřevěných lyžích s řemínkovým vázáním, s pomocí bambusové hůlky, neměl lehčí. A přesto šel, šlapal stopu, a ještě dokázal svým nadšením nakazit další Broumováky, kteří se stali jeho následovníky," zhodnotila krásnou akci Jaroslava Chaloupková.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)