Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • V Machově obavy nepanují. Do klubu se jim hlásí další děti!
banner

V Machově obavy nepanují. Do klubu se jim hlásí další děti!

René Herzán

Středa, 3. března 2021

V Machově obavy nepanují. Do klubu se jim hlásí další děti!

Stanislav Jirásek je trenérem a předsedou Borského klubu lyžařů Machov, který se svými svěřenci rok co rok sbíral úspěchy na republikové úrovni. On sám si rád rekreačně vyjede na lyže a zároveň reprezentuje Českou republiku v golfu.

Jak se díváš sportovníma očima na dnešní dobu?

Dnešní doba je náročná, hlavně pro zdravotnický personál. Proto se na to dívám těmito očima a nebrečím, že nemůžeme objíždět golfové turnaje po Evropě, jak tomu bylo v roce 2019, kdy jsme se stali Mistry Evropy v družstvech. Nebo v zimě po závodech v ČR a na SP v severské kombinaci.

Stando, jak se mají machovští lyžaři v této době? Ptám se hlavně na mládež a její tréninkové podmínky. Postihla vás některá rozporuplná vládní omezení?

Co se týká našeho klubu, tak jsme nastolili režim tréninků dle individuálních tréninkových plánů pro jednotlivé věkové kategorie a to tak, aby se děti nepotkávaly. Nedá se nic dělat a musíme to brát, jak to situace vyžaduje. Na podzim jsme přišli o více jak dvě desítky závodů a v zimě se v tomto trendu pokračovalo. Na fyzičce se může makat i v obyváku, stačí jen trochu důvtipu. V první vlně koronaviru mi kamarádi z rakouského A teamu severské kombinace pravidelně posílali videa s různými cviky a překážkovými dráhami. Je neuvěřitelné, co se dá směrem z obyváku přes kuchyň, balkón, zahradu až po bazén vymyslet. Jen když se chce.

Panují obavy, zda děti u sportu zůstanou. Jak jsou na tom v nedávné době velice úspěšní Lukáš Doležal a Jan John?

U nás žádné obavy nepanují, naopak se hlásí další malé děti. Máme jich již víc jak šedesát. Při této složité situaci na nás myslel sv. Martin na bílém koni, a tak byly děti stále venku. Stále jsme upravovali běžecké tratě a přec víkendy to bylo více jak 50 km. Tolik sněhových můstků, co vyrostlo, již několik desítek let nepamatuji. Co se týká našich kombiňáků Lukáše a Jendy, tak oni mají status reprezentanta a mohli se zúčastňovat závodů evropského Alpského poháru a polského LOTOS cupu. A byli velice úspěšní.

Z jakých peněz žije BKL Machov? Zažádali jste o dotace Národní sportovní agenturu s "neukázněným" Hniličkou v čele? (pozn. redakce: Bývalý hokejový reprezentant Milan Hnilička se navzdory vládním opatřením zúčastnil oslavy "papalášů" v Teplicích.)

Náš klub žije z různých příjmů. Každoročně podávám 7-8 grantů a samozřejmě i dva granty na NSA. Z dalších příjmů je to příspěvek od Městyse Machov a sponzorů. Roční rozpočet máme hodně přes 1 mil. Kč. Uvidíme, zda i letos se ho podaří naplnit, protože asi budou v grantech a dotacích velké škrty. Hnilička začal v NSA skvěle, škoda, že neměl soudnost se situací a udělal to, co udělal. Konečně po sedmi letech se vyhlásil program údržby. Na MŠMT si do té doby mysleli, že se nic opravovat nemusí.

Co ty? Sněhové podmínky byly letos vynikající. Kolik jsi toho na lyžích naběhal?

Já jsem začal trénovat až na podzim na kolcích (kolečkových lyžích), protože jsem do té doby nebyl moc fit. Ale moc jsem toho nestihl, a tak to v prosinci bylo na lyžích dost znát. Jak já říkám, předjela by mě i babička, která šla z nákupu. V lednu a únoru už mě to bavilo o moc víc, stejně jako mého pětiletého vnoučka. Naběhal jsem toho letos i s podzimem málo, něco přes 900 km.

Jak se těšíš na golfovou sezónu?

Na golfovou sezónu se těším. Uvidíme, jak se celá ta smutná situace s koronavirem vyvine. Od prosince trénuji doma nebo při lepším počasí na zahradě do sítě a doufám, že se budu na starý kolena ještě zlepšovat. Mým cílem je single hendicap.

Buďte všichni zdrávi.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)