Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • V práci seká stromy, ve volném čase zatáčky na kole. František Žilák sní o závodění v Chile a dárci v tom mohou jet spolu s ním
banner

V práci seká stromy, ve volném čase zatáčky na kole. František Žilák sní o závodění v Chile a dárci v tom mohou jet spolu s ním

PAVLA HAJPIŠLOVÁ

Úterý, 15. ledna 2019

V práci seká stromy, ve volném čase zatáčky na kole. František Žilák sní o závodění v Chile a dárci v tom mohou jet spolu s ním

František Žilák, cyklista s mnoholetými zkušenostmi, si jednoho dne s mistrem ČR, jezdcem na horském enduro kole řekl, že Evropa je sice pro jejich extrémní jízdu dostačující, ale proč nezkusit něco jiného. Proto se spolu zamysleli a našli chilskou výzvu v podobě pětidenního etapového závodu s názvem Andenspacifico.

Jeho kolega však od nápadu upustil, což rodáka z Teplic nad Metují neodradilo a začala se v jeho hlavě i srdci psát cesta o snu do jihoamerické země s nádhernou přírodní scenérií. "Vše je o tom, dát si zprvu nějakej cíl a začít se na něj připravovat, i když občas to je hodně těžký v tomto počasí, které tady panuje. Ale tak jsem se rozhodl a jdu do toho po hlavě," říká sám Žilák, který by rád za měsíc seděl v letadle, čemuž předchází velká příprava materiálu, kola, ale taky sehnání finančních prostředků, o které se rozhodl veřejně poprosit na serveru Startovač.

O krásách jízdy na horském enduro kole se rozpovídal jezdec následovně: "Maraton jezdím teď vlastně na enduro kole, na kterém při závodě sedím i 7 hodin. Ale už mě neláká si gumovat obličej 6 hodin v kuse, na tom enduru se člověk pokochá, zastaví se na výhled do okolí, ale bolí to kolikrát víc, jak maratony."

Celý princip těchto závodů spočívá v měření takzvaných rychlostních zkoušek, které jsou předmětem hodnocení výkonu jezdce. Každý den čeká závodníky na závodu Adenspacifico padesát kilometrů, které musí objet všichni závodníci. V určitých částech trati se nachází již zmíněné rychlostní kontroly (erzety), které měří většinou sjezd či technicky náročnější úseky. "Jedna měřená erzeta má třeba kolem 10 minut a vy musíte jet prostě, co to dá (smích). A v cíli se vám sčítají tyto ERZETY a součet nejrychlejších časů vyhrává," doplňuje Žilák.

V současné chvíli se dárci zasloužili za nastřádání téměř 40 procent celkové částky, která by poslala energického závodníka na novou cestu za poznáním a adrenalinem. Sám zmiňuje, že ve svém věku (37 let, pozn. redakce) rád drží krok s mladou generací bikerů a i tento závod by byl jedním z důkazů, že nepatří do starého železa!

Odkaz s možnostmi přispění zde: https://www.startovac.cz/projekty/frantisek-zilak-a-mtb-enduro-etapak-v-chile/

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)