Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • XVI. Český zimní sraz turistů a 52. Slovenský zimní sraz turistů
banner

XVI. Český zimní sraz turistů a 52. Slovenský zimní sraz turistů

PAVEL FRYDRYCH

Sobota, 9. února 2019

XVI. Český zimní sraz turistů a 52. Slovenský zimní sraz turistů

Od čtvrtka 14. února do neděle 17. února bude Police nad Metují hostit významnou turistickou akci s mezinárodním přesahem. Zimní sraz českých a slovenských turistů určitě výraznou měrou podpoří turistický ruch v celém regionu a bude propagovat jak město Polici nad Metují samotné, tak celý region, potažmo Královéhradecký kraj.

Součástí srazu bude i bohatý doprovodný program, na kterém se podílejí všichni organizátoři a spolupracovníci. Už od čtvrtečního odpoledne bude pro turisty připravena interaktivní šifrovací hra, kterou připravili poličtí skauti. Podklady budou k dostání při registraci. Samotná registrace bude probíhat v Pellyho domech. Ve čtvrtek od 9 do 22 hodin a v pátek a sobotu už od 7:30 do 22 hodin.

V rámci srazu bude otevřena i výstava fotografií z akcí pořádaných Klubem přátel turistiky TJ Spartak v Zeleném domečku s názvem Jak se/to tady chodilo. Vernisáž proběhne o týden dřív – ve čtvrtek 7. února od 18 hodin.

Slavnostní zahájení se uskuteční ve čtvrtek 14. února od 19 hodin na náměstí. Kromě hlavního pořadatele Petra Scholze, turisty přivítá v Polici 1. náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček a za Město potom místostarosta Jiří Škop. Součástí srazu budou i dvě bohoslužby v kostele Nanebevzetí Panny Marie. V pátek v 18:30 a v sobotu v 18 hodin.

Doprovodný kulturní program začne v pátek. Od 19 hodin v Kolárově divadle zahrají místní ochotníci hru Hráči. Vstupné je 50 korun a předprodej bude zahájen ve čtvrtek. O půl hodiny později – od 19:30 hodin – začne na sále Pellyho domů přednáška horolezce a cestovatele Jiřího Horského, který Zimní sraz "zahřeje" povídáním o Kostarice. Po skončení přednášky bude následovat koncert skupiny Kamarádi Osady 5. Předpokládaný začátek koncertu je od 21 hodin, ale může být posunut s ohledem na skončení přednášky. Vstupné na obě akce na "Pelláku" je 50 korun, předprodej začne ve čtvrtek a na místě si bude možné zakoupit vstupenky půl hodiny před začátkem akce.

V sobotu večer se uskuteční "Papučový bál", tradiční doprovodná akce Zimních srazů. V letošním roce budou bály dokonce dva – oba začnou ve 20 hodin. Ten větší proběhne na sále Pellyho domů a zároveň s ním bude odstartován bál i ve Žďáře nad Metují. Ještě před začátkem bálu se na náměstí s XVI. Českým zimním srazem turistů a 52. Slovenským zimním srazem rozloučíme. Zakončení srazu začne v 19 hodin.

Pro přihlášené turisty je vymyšleno celkem 9 turistických tras, na které se v pátek a sobotu budou moci vydat s doprovodem místních průvodců. Pět tras je pěších a čtyři jsou určeny pro lyžaře. Lyžařské výlety se uskuteční samozřejmě za předpokladu dobrých sněhových podmínek.

Sraz podpoří i místní muzea. Muzeum papírových modelů bude mít nad rámec normální otevírací doby otevřeno v pátek a v sobotu od 9 do 19 hodin. Muzeum Merkur ve stejné dny bude vítat návštěvníky od 9 do 18 hodin. A Muzeum Města Police nad Metují a Vaňkovo muzeum zimních sportů bude otevřeno ve čtvrtek od 12 do 15 hodin a od pátku do neděle od 9 do 12 hodin.

Prosíme občany Police nad Metují o trpělivost po dobu konání srazu, která snadno může někomu zkřížit jeho plány. Srazu se zúčastní asi 800 lidí, kteří se budou pohybovat přímo po městě nebo v jeho okolí. Centrem srazu budou Pellyho domy a horní část náměstí (před hotelem Ostaš). Horní část náměstí bude od čtvrtka do neděle pro automobilovou dopravu buď uzavřena úplně, nebo bude provoz v těchto místech omezen. Všechny podrobnosti se dočtete na stránkách www.turistipolice.cz a na našem facebooku Český-zimní-sraz-turistů-2019.

Za výraznou pomoc a podporu při organizaci této akce děkujeme Městu Police nad Metují, CKV Pellyho domy, Muzeu papírových modelů, spolku Apeiron, skautům Police – středisko Skaláci a Muzeu Merkur. Samozřejmě se nebráníme pomoci dalších spolků, institucí či jednotlivců. Pokud nám chcete pomoci přímo na místě, ozvěte se bez váhání na telefon Petra "Pindejse" Scholze: 603 392 889.

XVI. Český sraz zimních turistů pořádá Klub přátel turistiky Spartak Police nad Metují z. s. ve spolupráci s KČT Broumov, ÚV KČT – sekce lyžařské turistiky, pod záštitou místostarosty Police nad Metují Mgr. Jiřího Škopa a prvního náměstka Královéhradeckého kraje Mgr. Martina Červíčka.

Za organizační tým XVI. Českého zimního srazu turistů a 52. Slovenského zimního srazu turistů, "tiskový mluvčí" Pavel Frydrych

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)