Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Broumovské divadlo se proměnilo v domorodou Austrálii
banner

Broumovské divadlo se proměnilo v domorodou Austrálii

René Herzán

Pondělí, 14. ledna 2013

Broumovské divadlo se proměnilo v domorodou Austrálii

Broumovské Městské divadlo se v pátek proměnilo v domorodou Austrálii. Vystoupil zde významný český profesionální hráč a průkopník hry na domorodý nástroj didgeridoo Ondřej Smeykal.

V úvodu Ondřej Smeykal seznámil přítomné posluchače s historií vzniku tohoto nástroje a technikou hraní. V tradiční podobě používali australští Aboriginci termity vyžraný kmínek eukalyptu, který se po vyčištění dutiny na užší straně trubky opatřil náustkem ze včelího vosku a technikou vibrujících rtů rozezněl. Výsledkem byl dlouhý nepřerušovaný vibrující tón.

"Je důležité umět nástroj správně používat a zejména správně dýchat. Nepřerušovanost hry je zajištěna takzvaným cirkulačním dýcháním," objasňoval Ondřej Smeykal. 

"Po krátkém úvodu se již všichni dočkali tížené hudební vložky. Husí kůži nahánějící "bručení" vibrovalo v každém z nás. Ze dvou třetin naplněné divadlo ovládlo naprosté ticho a pocit vzrušení. Během svého akustického vystoupení Ondřej vyměnil celkem šest různých hudebních nástrojů. Na závěr pozval všechny zájemce na pódium, kde si mohli vyzkoušet hru a její obtížnost na vlastní kůži a vychutnat zvláštní tóny opravdu zblízka. Zážitek to byl exkluzivní," podělila se o své dojmy z vystoupení Lucie Lesáková z městského informačního centra.

Foto Jan Záliš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)