Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Česko - polské umělecké potkávání v Broumově
banner

Česko - polské umělecké potkávání v Broumově

redakce

Pátek, 22. února 2013

Česko - polské umělecké potkávání v Broumově

Ministerstvo zahraničních věcí ČR v rámci Česko-polského fóra poskytlo Agentuře pro rozvoj Broumovska dotaci na projekt Česko-polské umělecké potkávání. Broumovský klášter, jako tradiční místo vzdělávání a vzdělanosti, navazuje na svou bohatou historii. Kulturní zážitky nabízí ArtCafé, v letním období výstavy v Galerii Dům.

V loňském roce se v rámci ArtCafé konalo několik poslechových večerů a živých koncertů, které se nesly v duchu jazzové hudby. Na živém koncertu se představil například Ondřej Štveráček quartet, poslechový večer nazvaný O jazzu nabídl Petr Kořinek. "Koncept ArtCafé byl připraven v roce 2011 a od té doby je rozvíjen. ArtCafé není jen jazz ArtCafé, ale má klubový "kavárenský" charakter a uprostřed barokní památky nabízí umocnění zážitků," řekl Daniel Šárka, programový dramaturg ArtCafé. V jeho rámci se konal poslechový večer se známým písničkářem, básníkem a prozaikem Janem Burianem. Vystoupil i nestor české hudební kritiky Jiří Černý s večerem nazvaným O Evě Olmerové.

V letošním roce nabídne ArtCafé návštěvníkům mimo jiné koncert zpěvačky a šansoniérky Moniky Načevy (27. 2.) nebo koncert česko-polského hudebního seskupení Inner Spaces, které vystoupí s jazzovým live večerem 13. března.

Nově otevřená Galerie Dům v minulém roce představila tři autorské výstavy současného umění. "Otevření Galerie se uskutečnilo na vernisáži výstavy náchodského rodáka, fotografa Ivana Pinkavy nazvané Indexace. Autor měl v loňském roce pouze dvě výstavy. Tou druhou byla velká retrospektivní výstava ve washingtonském Katzen Arts Centru, pod kterou byl kurátorsky podepsán Petr Vaňous, který spolupracuje i s Galerií Dům," řekla Martina Váňová z Agentury pro rozvoj Broumovska. Milovníkům současného umění nabídla Galerie Dům dále výstavu sochaře Petra Stibrala nazvanou Něco mezi plochou a prostorem a poslední loňskou akcí byla výstava malíře Vladimíra Vély nazvaná Černá hodinka.

Na rok 2013 jsou připraveny výstavy náchodské rodačky, sochařky Veroniky Resslové a malířů Jiřího Mědílka a Ondřeje Malečka.

V letošním roce se akce ArtCafé a Galerie Dům propojí s Polskem. Měla by tomu napomoci dotace, kterou poskytlo Ministerstvo zahraničních věcí ČR ze státního rozpočtu ČR v rámci Česko-polského fóra Agentuře pro rozvoj Broumovska na projekt Česko-polské umělecké potkávání.

Projekt zahrnuje aktivity Galerie Dům a ArtCafé a představí současnou živou kulturu na obou stranách hranic. Samotný projekt Česko-polského uměleckého potkávání je zcela novým projektem, který rozšiřuje příhraniční spolupráci, jež je nedílnou součástí řady projektů Agentury. Cílem Agentury je nyní ještě více provázat klíčové hráče v kulturní oblasti na české a polské straně a vytvořit předpoklady pro společné programy. Partnery z polské strany jsou Klodzkie Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji, Walbryska Galeria Sztuki Biuro Wystaw Artystycznych Zamek Książ a Miejski ośrodek kultury v Nowej Rudzie.

"Projekt Česko-polské umělecké potkávání je koncipován jako projekt dlouhodobý, který bude v následujících letech rozšiřován. Zároveň by mělo dojít i k zapojení dalších polských partnerů z řad kulturních center, galerií, škol, univerzit či občanských sdružení," říká Kamil Hušek z Agentury pro rozvoj Broumovska a dodává: "Aktivity uskutečněné v roce 2013 by se měly stát platformou pro definici nových směrů spolupráce, zejména v oblasti společné dramaturgie kulturních programů."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)