Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Fotbalový básník nebude v Polici hrát, ale povídat
banner

Fotbalový básník nebude v Polici hrát, ale povídat

Pavel Frydrych

Sobota, 11. července 2020

Fotbalový básník nebude v Polici hrát, ale povídat

Když se budete mezi lidmi v České republice ptát na jméno nejznámějšího fotbalisty naší historie, jen málokdo si nevzpomene na legendárního záložníka Antonína Panenku. A pokud budeme přemýšlet o nejslavnější penaltě naší historie je odpověď jediná možná: slavný vršovický dloubák z finálového rozstřelu v Bělehradě v roce 1976. Fotbalový básník Antonín Panenka je celoživotně spjat s Bohemians Praha, ale pět sezón kopal i za Rapid Vídeň a několik dalších let hrál nižší rakouské soutěže. V součtu československé a rakouské ligy je autorem 139 ligových gólů a k tomu přidal dalších 17 v reprezentaci. Beseda s Antonínem Panenkou se na Terase před Muzeem papírových modelů v Polici nad Metují koná ve čtvrtek 16. července od 19 hodin.

Je mistrem Evropy z roku 1976 a bronzovým z mistrovství Evropy 1980. Jeho nejslavnější okamžik přišel 20. června 1976, kdy se jako poslední z československých fotbalistů rozeběhl k pokutovému kopu ve finále mistrovství Evropy v Bělehradu a k absolutnímu překvapení všech na stadionu "dloubl" svou legendární penaltu do středu brány. "Vršovický dloubák" se stal fenoménem a do dnešních dní ho opakují fotbalisté na celém světě, včetně těch nejznámějších jmen (Z. Zidane, F. Totti aj,). Sám o slavné penaltě říká: "Už asi dva měsíce před mistrovstvím jsem se rozhodl, že když budu kopat penaltu, pošlu míč doprostřed branky. Ivo [Viktor] mě zrazoval. Vyhrožoval, že mi nedá klíč od pokoje, jestli to zvorám. Ale po finále mi sám odemkl dveře." A ještě dodává: "Vždycky jsem se snažil hrát pro diváky, aby si ze zápasu odnesli nějaký zážitek. Aby si měli v hospodě u pivo o čem povídat. A abych z toho měl dobrý pocit i já. Myslím, že se mi to dařilo."

Antonín Panenka jistě nebude v Polici n/M. mluvit jen o jednom mistrovství a jedné penaltě...

Všechny přespolní návštěvníky prosíme, aby svá vozidla zaparkovali buď na novém parkovišti pod Havlatkou (při vjezdu do města ze směru od Náchoda) nebo na parkovišti na náměstí. V rámci Nové Terasy 2020 pořádá spolek Apeiron s podporou Města Police nad Metují. Vstupné dobrovolné. Za nepříznivého počasí se přednáška přesouvá na sál Pellyho domů.

Fotografie jsou z archivu A. Panenky

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)