Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Milan Vítek byl vyhlášený nejlepším krajským trenérem mládeže. Jakub Drahorád je členem nejlepší jedenáctky
banner

Milan Vítek byl vyhlášený nejlepším krajským trenérem mládeže. Jakub Drahorád je členem nejlepší jedenáctky

René Herzán

Neděle, 11. února 2018

Milan Vítek byl vyhlášený nejlepším krajským trenérem mládeže. Jakub Drahorád je členem nejlepší jedenáctky

V Masarykově divadle v Jičíně se v polovině ledna konal 8. galavečer krajského fotbalového svazu a výraznou stopu zde zanechal i broumovský fotbal. Milan Vítek byl vyhlášený nejlepším trenérem mládeže a Jakub Drahorád byl členem nejlepší jedenáctky roku 2016/2017.

"Milan Vítek je z mého pohledu jeden z nejlepších trenérů mládeže v našem okrese, proto jsme se rozhodli nominovat ho na cenu Trenér mládeže v rámci Galavečera KFS, jelikož se mládeži v Broumově věnuje dlouhou řadu let a myslím, že velmi kvalitně. Z tohoto důvodu jsme ho také oslovili k trénování okresních výběrů, které dovedl až do celostátního semifinále v loňském roce. Milan je do trénování zapálený, sleduje nové trendy, připravuje si hodiny tréninku, aby byly pestré, a i proto to děti baví a má často na tréninku plno. Dokáže děti nadchnout a také z nich dostat to nejlepší, co v nich je, ale ne formou nezáživného drilu, ale formou zábavy. Navíc se mi líbí, že dává příležitost všem, tedy i těm méně talentovaným, kteří v budoucnu často bývají lídry svých týmů v pozdějším věku. Z toho vyplývá, že nehraje za každou cenu na výsledky, ale je pro něj podstatné předvedená hra a kreativita hráčů, což je směr, kterým bychom se měli ubírat v našem sportu. Broumov je dlouhodobě zásobárna talentů, kteří to dotáhli i za hranice našeho kraje. Samozřejmě to není zásluha jednotlivce, ale fungování celého klubu a lidí, kteří se na tom podílejí. Nemůžu nevzpomenout, že Milan působí jako trenér v projektu Bavíme se sportem v MŠ a ZŠ v Broumově a okolí, kde děti v pravidelných hodinách učí základům různých sportů a rozvíjí pohybovou gramotnost a přirozenou obratnost, která nám dnes u dětí často chybí. Byl bych moc rád, abychom takto kvalitní trenéry u mládeže udrželi, protože to je základ do budoucna. K tomu ale potřebujeme získat prostředky, aby se tomu mohli věnovat naplno, a o to by se měl postarat stát," velmi podrobně a upřímně charakterizoval svého jmenovce Milana Vítka předseda VV OFS Náchod Ing. Petr Vítek.

Milane, kam bys toto ocenění zařadil?

Asi hodně vysoko, protože trenérů mládeže je spousta.

Ty už jedno ocenění máš, bylo to v roce 2004 v kategorii staršího dorostu. A loni jsi byl vyhlášený Legendou broumovského fotbalu. Máš to ještě kam doma dávat?

(Smích). Ano, ještě tam je místo. Ale vážně, moc si těchto ocenění vážím.

Petr Vítek na tebe prozradil, že zastáváš názor, že i z malých kluků, kterým to zrovna moc nejde, lze vychovat šikovného fotbalistu.

To souhlasí. Hlavně ten hráč musí chtít. Když nebude chtít, tak ho k tomu trenér nedonutí. Zlepšovat se nebude, pokud ten hráč nechce. Měli jsme tu případy, že když kluk přišel, tak byl na tom hodně špatně, co se týká pohybu nebo práce s míčem. Ale tím, že je to bavilo a chtěli na sobě pracovat, tak se dostali na nějakou úroveň a stali se z nich hráči, kteří nastupují v krajském přeboru a jsou platnými členy týmu.

V současné době vedeš mladší žáky Slovanu, ale jsi také zapojený do projektu Bavíme se sportem.

Ano, tam chodí děti ze školek a první stupeň Základní školy v Olivětíně. Tady je zajímavé, že většina děvčat je na tom pohybově lépe než kluci. Ony už navštěvují různé kroužky, třeba gymnastiku nebo chodí na nějaké tanečky, takže už mají pohybovou výchovu v sobě. A jsou prostě takové živější, kluci jsou takoví "knedlíkoví".

Už jednou jsi trénoval broumovský A tým. Neláká tě ještě se vrátit k dospělému fotbalu?

Ne, určitě ne. Zjistil jsem, že mne to už nenaplňuje, protože 30letý hráč se už nezlepší. Ten má špatné návyky a ty já už neodstraním. Už i v dorostu se odstraňují těžko. Navíc tu vázne docházka. Oni jsou na školách, pracují na směny. Ty děti chodí ve velkém počtu, v žácích máme i B tým, děti to baví a lze u nich vidět zlepšení, a to mne naplňuje.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)