Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Nové důkazy! František Plánička byl v Broumově minimálně dvakrát
banner

Nové důkazy! František Plánička byl v Broumově minimálně dvakrát

RENÉ HERZÁN

Čtvrtek, 8. února 2018

Nové důkazy! František Plánička byl v Broumově minimálně dvakrát

Koncem loňského roku byly na Našem Broumovsku i v Broumovských novinách zveřejněny fotografie z návštěvy legendárního brankáře Františka Pláničky v Broumově. K hřbitovnímu kostelíku ho tenkrát doprovodil Jaroslav Žid. Nedávno mne navštívil Jiří Nývlt a přinesl fotografie, které dokazují, že Plánička musel být v Broumově ještě jednou.

Jaroslav Žid si v rozhovoru nevybavil, zda Plánička byl ještě v Broumově ještě někde. Na fotografii u kostelíku jsou on a jeho průvodce profesor Paulů v zimních kabátech. Bylo to pravděpodobně na podzim roku 1955. Na fotografii pana Nývlta je Plánička a velká skupina lidí na broumovském hřišti v letním oblečení. Malé děvče v popředí v letních šatech. Druhá fotografie je ze sálu na Střelnici a Plánička má stejné tričko jako na hřišti. Jedná se tedy o stejný den, pravděpodobně v roce 1957.

"Byl u nás doma, ani nevím, jestli na obědě nebo jen na kafi. Já přišel domů a on se mě hned ptal, jestli hraju fotbal, a dal mi svoji fotografii. On přijel vlakem, odjel vlakem a spal v Městském hotelu. Takže tu byl jen dva dny. Ale víc si opravdu nepamatuju. Byl zřejmě pozvaný a na Střelnici měl nějakou besedu. A potom byl s mým tátou doma. Oni se znali, protože táta chytal v Náchodě, který hrál tenkrát první ligu. Nevím, jestli ho pozval táta, možná to byl broumovský fotbalový výbor. Na fotografii ze Střelnice poznávám jen pana Němečka. To byl otec mého spolužáka a dělal v tiskárně," vzpomíná Jiří Nývlt.

"Táta se s fotbalem docela podíval po Evropě. Mám fotografie, když byl v Užhorodu nebo v Anglii. Náchod hrál tenkrát asi šest let ligu. Měl jsem jeho pas, který platil pro všechny státy, ale už nevím, kde ho mám. Za Náchod hrál někdy kolem roku 1936 a v brance se tehdy střídal s Francem, to byl strýc Lubomíra France, senátora," vybavil si ještě Jiří Nývlt. Nad rodinnými fotografiemi, vesměs fotbalovými, potom vyprávěl o otci, který v Broumově po válce ještě trénoval, či o jeho bratrovi, který to tehdy s fotbalem dotáhl až do francouzského Nice.

Kdyby někdo identifikoval někoho na fotografiích, nebo pokud si vzpomíná na návštěvu Františka Pláničky v Broumově, kontaktujte mne prosím na rene.herzan@broumovsko.cz. Nepozná se to děvče v letních šatech?

Článek k tématu: Legendární fotbalový brankář František Plánička byl v roce 1955 v Broumově

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)