Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Poctivá práce se vyplácí, aneb mladá generace není tak úplně ztracená
banner

Poctivá práce se vyplácí, aneb mladá generace není tak úplně ztracená

Aleš Freiwald

Středa, 29. září 2021

Poctivá práce se vyplácí, aneb mladá generace není tak úplně ztracená

Broumovský mládežnický fotbal se několik let potýkal s tím, že se mu nedařilo dotáhnout výchovu mladých talentů až do kategorie starších žáků. To je první kategorie, která jako první po hře na malém hřišti přípravkách a mladších žácích začíná hrát tzv. dospělý fotbal na hřišti normálních rozměrů.

Na podzim roku 2020 se podařilo ze zbytku ročníku 2007, ročníku 2008 a vybraných kluků ročníku 2009 vytvořit družstvo, které bylo nakonec po mnoha úvahách tzv. „postaršeno“ a začalo hrát krajský přebor starších žáků, ačkoliv až na zbyteček ročníku 2007 byli všichni věkově ještě žáci mladší.

Začátek byl pro trenéry, a hlavně kluky, opravdu náročný. Kluci si museli zvykat na velké dospělácké míče, brankář na obří bránu a všichni na neskutečnou dálku od jedné branky ke druhé. První návraty do obrany opravdu bolely .

A přišly první zápasy… Zase něco nového, nástup do středového kruhu družstev společně s rozhodčím, zdravení diváků, pomezní rozhodčí… No a ti soupeři – všichni o 2-3 roky starší, o 20 centimetrů vyšší a 20 kilogramů těžší. Když se povedla klička a utekli jsme o kousek soupeřům, tak ti vzápětí natáhli svoje mnohem delší nohy a byli zase u nás. Takže gólů jsme moc nedávali (vlastně skoro výjimečně), hodně jsme jich dostávali. Ale na trénincích kluci makali ze všech sil a začali se objevovat první vlaštovky. Vrcholem tohoto období byl zápas s favoritem soutěže na krásném hřišti v Týništi, kde jsme donutili o hlavu větší domácí borce bránit v závěru hubené vedení zakopáváním do přilehlého lesíka. A po kraji se začalo šuškat, že v Broumově se rodí zajímavé družstvo, které vyznává moderní styl fotbalu.

Ačkoliv jarní soutěž už se pak ze známých důvodů nerozběhla, tak kluci pod vedením svého trenéra pana Vítka poctivě chodili na tréninky celou dobu, kdy to v době uzávěry celé společnosti bylo dovoleno. Možná jste si jich všímali po celou zimu v areálu Emericha Ratha, jak na sobě pracují. Když to nebylo jinak možné, tak po jednom, později se střídali po dvojicích, aby se na všechny dostalo, ale nepřestali vlastně nikdy. Po celou zimu, v rukavicích a čepicích pilně pracovali na svém zlepšování.

Trenéři kluky připravovali na to, že když budou dál poctivě makat, tak se to dříve či později musí projevit. Ale věřte si tomu, když pořád prohráváte a sladký pocit vítězství je v nedohlednu. Kluci obětovali i část letních prázdnin pro pravidelné trénování, zatímco konkurence si asi užívala někde u vody. Ale přišel první zápas letošní sezóny a najednou ejhle – konečně je tu první výhra a po ní další a další!!! Zastavil nás až před 2 týdny suverén soutěže z Kostelce nad Orlicí, se kterým jsme v nádherném zápase remizovali 2:2 za nadšeného aplausu přihlížejících broumovských diváků. A tak momentálně hrají kluci o postup do finálové skupiny krajského přeboru, kam by se chtěli na jaře probojovat. A to mají proti svým soupeřům ještě jeden rok k dobru, ti jsou stále ještě o rok starší. Což je v tomto věku opravdu hodně znát, to jistě potvrdí všichni, kdo mají tyto samá-ruka-samá-noha náctileté „živočichy“ doma.

A víte, co je na tom nejkrásnější? Že se kluci sami přesvědčili, že vytrvalá a poctivá práce přináší ovoce a je úplně jedno, jestli chcete stavět roboty, hrát v orchestru na violu nebo hrát fotbal za Spartu či Slavii. Že když se k vášni přidá vytrvalost a poctivost, tak se vám můžou vaše sny klidně jednou splnit. Držte jim palce!!!

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)