Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • V klášterní Kreslírně se konal první letošní live jazzový večer v ArtCafé
banner

V klášterní Kreslírně se konal první letošní live jazzový večer v ArtCafé

Kamil Hušek

Čtvrtek, 14. února 2013

V klášterní Kreslírně se konal první letošní live jazzový večer v ArtCafé

Ve středu se v klášterní Kreslírně v Broumově konal první letošní live jazzový večer v ArtCafé. Co všechno je jazz představil Michal Hrubý, člen skupiny Jazz Khonspiracy + aneb Tichý Hrubý Schneider. Se svými kolegy Petrem Tichým a Janem Schneiderem rozezněly sál jazzovými improvizacemi ovlivněnými především lidovou hudbou.

Skupina Jazz Khonspiracy + aneb Tichý Hrubý Schneider vznikla na podzim roku 2010. Sešli se v ní muzikanti z různých kruhů, které pojí láska k improvizaci a free jazzu. Plus v názvu je připraveno pro různé hosty. S JK hráli například saxofonisté Jiří Durman a Vratislav Brabenec či pianista Jiří Schneider.

Bubeník Jan Schneider prošel mnoha undergroundovými seskupeními, z nichž nejvýznamnější byli Plastic People of the Universe, na jejichž desce Pašijové hry velikonoční se podílel jako perkusista a zpěvák. Od osmdesátých let se věnuje různým formám jazzu, od volné improvizace po dixieland.

Petr Tichý patří k nejlepším českým kontrabasistům současnosti, je vyhledávaným studiovým i koncertním hráčem. Z mnoha jeho kapel jmenujme například Trio Puo se zpěvačkou Feng-jun Song, duo se zpěvačkou Ridinou Ahmed či žánrově pestré trio NTS (Nejtek Tichý Smetáček).

Michal Hrubýhraje na klarinety, tenor saxofon a lidové píšťaly ze Slovenska (fujaru, koncovky, šestidírkové píšťaly...). Začínal v bigbítové kapele Sveřepé prase, poté založil a vedl skupiny Neočekávaný dýchánek a Kapitán Kajman. V současné době působí v několika různých kapelách (Trio Salaš, Malé dechové cvičení...).

Jaký je nejbližší program klubu přátel umění Broumov ArtCafé? 27. února vystoupí opět v klášterní Kreslírně Monika Načeva s britským kytaristou Justinem Lavashem. Ve středu 13. března zahraje mladý mezinárodní kvintet Inner Spaces, který byl v roce 2009 založen na Akademii múzických umění v polských Katovicích. 21. března do Broumova zavítá Gerald Clark, zpěvák a bluesový písničkář z Johannesburgu, který je předním představitelem jihoafrické bluesové scény.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)