Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Broumovský golfista Matěj Špreňar má našlápnuto do české reprezentace. V jeho kariéře by mu pomohli sponzoři
banner

Broumovský golfista Matěj Špreňar má našlápnuto do české reprezentace. V jeho kariéře by mu pomohli sponzoři

René Herzán

Úterý, 21. listopadu 2017

Broumovský golfista Matěj Špreňar má našlápnuto do české reprezentace. V jeho kariéře by mu pomohli sponzoři

Třináctiletý žák Základní školy Hradební v Broumově Matěj Špreňar letos fantastickým způsobem absolvoval mládežnickou Východočeskou golfovou tour, když se celkově umístil na 2. místě. Tento výsledek ho posunul do prestižního tréninkového centra Východočeského kraje, kde jsou už nejlepší profesionální trenéři kraje. Jinými slovy, Matěj je v širším výběru reprezentace starších žáků České republiky.

Z 19 turnajů jich sehrál 17 a z toho byl 3x první, 4x druhý a jednou třetí, do 10. místa se umístil 8x. Turnaje se hrají v Libereckém, Pardubickém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině, konkrétně v České Lípě, na Kunětické hoře, na Grabštejně, na Svratce či v Roudničce. Jeden turnaj se hrál i na domácím broumovském Grosshofu, kde jako znalec místního hřiště vyhrál.

Matěj hraje za starší žáky a tento rok končí s handicapem 10,3. "Příští rok se budu muset s handicapem posunout na 5 nebo 4. Následující sezóna bude velmi důležitá, pokud uspěji, mám šanci se dostat do národního týmu České republiky ve své kategorii. Vedle techniky úderů je potřeba fyzická kondice. Čeká mne tvrdá práce v posilovně, také chodím plavat," říká Matěj Špreňar.

Jak často jsi na hřišti, pokud to počasí dovolí? "Skoro každý den. Teď v zimě budu chodit do indooru ve Wellness Centru Veba, asi za dva měsíce si ale musím dát pauzu od holí a pilovat fyzickou kondici. Podle trenérů je to pro hráče důležité, že musí na měsíc zamknout hole, aby se na ně pak víc těšili," uvádí své nejbližší plány Matěj.

Matěj má nabídku jet trénovat do Španělska. Česká golfová asociace mu přispěje asi čtvrtinou ceny, zbytek musí hradit sám hráč, resp. jeho rodina. A jsme u toho. Jak náročné je to pro rodiče? "Hodně. Na turnaje jezdíme už den předem, spíme tam, pak se celý víkend hraje. Matěj potřebuje nové hole, chodit do indoorů, do posilovny. Jednou týdně jezdí trénovat na Kunětickou horu pod vedením profesionálního trenéra Ondřeje Špůra. Potřebovali bychom nějakého sponzora," říká jeho maminka Aneta a dodává: "My jsme na Matěje samozřejmě pyšní a snažíme se ho maximálně podporovat. Do ničeho ho nemusíme nutit, přijde ze školy a už spěchá trénovat. Přes léto o prázdninách byl na Grosshofu dvakrát denně."

Matěj hraje už 6 let, začal koncem roku 2011. Co dál? Rád by po základní škole šel na nějakou střední školu se zaměřením na golf. Snad se taková šance rýsuje na hradeckém gymnáziu. Střední škola podobného zaměření je i v Praze. Nejradši by se chtěl golfem živit. Buď hrát, nebo trénovat.

Podařilo se ti už hole-in-one (situace, kdy golfista zahraje jamku na jediný úder)? "To ještě ne, ale byl jsem už hodně blízko. Projelo to kolem jamky a míček zůstal 20 centimetrů od jamky. Letos mám jeden eagle (zdolání jamky 2 rány pod par), který jsem zahrál v Mladých Bukách," usmívá se Matěj. Do toho vstupuje jeho trenér Jaroslav Beran, který ho od prvních golfových krůčků vede: "Matěj na paru 3 potřebuje dvě rány, na paru 4 hraje tři. Tzn. Hrát pod par, to už je pro něj hraní. Jde cíleně do reprezentace, je to cílevědomý a slušný kluk, kterého golf opravdu baví. Poctivě trénuje, poslouchá, dívá se na vás a hlavně to respektuje. Myslím, že má nakročeno tím správným směrem, a je již tak daleko, že by opravdu nějakého stálého sponzora potřeboval."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)