Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Golf je zábava pro celou rodinu
banner

Golf je zábava pro celou rodinu

Otto Tauchman

Středa, 3. června 2020

Golf je zábava pro celou rodinu

Začnu i tento díl golfovým slovníkem.

Swilcan Bridge v St. Andrews – to je 700 let starý kamenný mostek na jednom z nejstarších a nejslavnějších golfových hřišť na světě, kde se fotí nejen turisté, ale především vítězové tamních turnajů.

Driving range – plocha pro trénování dlouhých odpalů.

Chipping green – green určený pro trénování krátkých přihrávek z jeho okolí.

Putting green – green určený pro trénování dohrávání míčku až do jamky, takzvaného puttování.

Golfový slovník obsahuje ještě mnoho dalších názvů, ale na ty je zatím dost času, a hlavně na Grosshofu vás trenéři, ale i ostatní golfisté rádi naučí, co se jak označuje v řeči jejich kmene. A vůbec nevadí, co jste si dodnes o golfu mysleli. On totiž golf má tolik tváří, že se mu jen málokterá aktivita dokáže rovnat.

I když je golf sportem, který navíc umí srovnávat mezi sebou výkonnost hráčů všech herních úrovní, je tu ještě něco, co je na golfu super. Může si ho užít společně celá rodina a nikdo při tom nemusí být krácen na představách, jak by taková rodinná zábava mohla vypadat.

Ratolesti si přejí zažít něco zajímavého a moci napodobovat taťku nebo i mamku. Maminka si třeba přeje společnou aktivitu v příjemném prostředí, kde ale bude mít děti pod dohledem. Tatínek by ovšem rád aspoň trochu potrénoval.

I když by mohli sednout na kola a vyjet po některé z krásných cyklostezek v našem kraji, jak asi bude vypadat cyklovýlet takové nesourodé skupiny? Asi to neuspokojí nakonec nikoho. To na golfovém hřišti Grosshof to dopadne docela jinak. Pokud nebudete rušit ostatní golfisty, nebo dokonce nenecháte děti poškozovat hřiště a jeho součásti, nikomu nebude vadit, že po hřišti půjdete s celou rodinou. Zatímco sportovně založený tatínek se bude snažit napálit odpal přes 200 m a druhou ranou trefit míček na metr od praporku, jeho děti s ním mohou ve stejnou dobu jít po stejném hřišti, hrát své kratší rány pod jeho odborným a maminčiným starostlivým dohledem. A všichni si přijdou na své. Rodina bude pohromadě, tatínek přitom bude trénovat, maminka se může procházet a děti se učit, jak důležité je umět se soustředit a radovat se z povedených ran. A to vše venku na vzduchu a v příjemném upraveném prostředí.

A když to prcky přestane bavit? Odnikud ze hřiště to, alespoň u nás na Grosshofu, není příliš daleko zpátky do klubovny na limonádu. Potom si děti mohou zkoušet puttování na malém cvičném putting greenu, nebo trochu řádit na prolézačce u klubovny. A tatínek může klidně dojít celé hřiště, nebo prostě znovu začít na jedničce.

A tady se dostávám zase trochu k popisu toho, co jednotlivce, páry, skupiny i rodiny na Grosshofu také čeká. Jak se na dobré hřiště sluší, najdete tu jamky všech variant, kdy se ani jen dvě vzájemně vůbec nepodobají. Dokonce ani svým sklonem, protože Grosshof sice není na horách, ale není to žádná rovinka. Jsou tu třípary mírně nad 100 m, ale i takové, kde byste se měli pokusit trefit ze žlutých na green ze 170 m. Dva pětipary, které jednou díky stoupání a blízkému autu podél celé jamky a podruhé odpalem přes vodu, ostrým levým doglegem a opět podélnou autovou zónou vyzkouší nejen délku vašich ran, ale také jejich přesnost. Přesto oba pětipary dávají možnost ke skórování. A samozřejmě jsou tu také čtyřpary, které i kratším hráčům umožní druhou ranou atakovat vlajku. Odpalovat budete nejen do kopce i z kopce, ale třeba také z odpaliště vybudovaného nad podzemním vodojemem, který zajišťuje vodu pro závlahy na hřišti. Ovšem pozor, poprvé se někomu podařilo dostat v soutěžním kole na 2x9 jamek pod par hřiště až v roce 2019 – to znamená, že zatím jen jeden hráč dokázal zahrát 18 jamek tak, že na to potřeboval méně než 68 ran. A když k tomu přidáte, že mezi osmou a devátou jamkou se přechází po kamenném mostě, který jako by byl mladším bratříčkem slavného Swilcan Bridge z St.Andrews, budete se určitě na tohle hřiště chtít znovu vracet.

Nelze zapomenout na nedílnou součást každého správného golfového resortu, na tréninkovou zónu. Ta je totiž důležitá jak pro nové zájemce o golf, tak pro všechny, kdo už vědí, že golf je sport a jako takový vyžaduje svou dávku tréninku. Takže zde nechybí putting green, chipping green a driving range se zastřešenými odpališti a délkou přes 200 m. To vše ovšem jen 50 m od klubovny nebo od venkovního posezení pod velkým altánem s krásnou rákosovou střechou.

Co dodat na závěr? Pouze jediné – pokud hledáte klid, pohodu a výborné hřiště za dobrou cenu, nové zážitky, na Grosshofu to vše určitě najdete. Jste srdečně zváni.

Foto Honza Bartoň a archiv GC Grosshof

Články k tématu: Golf je vážně sport!

Golf není nic pro kluky, kteří se bojí, že je porazí holka!

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)