Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Horolezčata na skalních věžích
banner

Horolezčata na skalních věžích

Martin Havlík

Pondělí, 1. července 2019

Horolezčata na skalních věžích

Horolezecký oddíl z Broumova uspořádal 22. června 2019 akci pro děti, při které se učily lézt na pískovcové věže. Minulý rok jsme s dětmi lezli na Ostaši v okolí Kočičího hradu. Dětem se den strávený ve skalách tak zalíbil, že i letos jsme museli něco podobného uspořádat.

Předseda a další dobrovolníci z oddílu jim v okolí zámečku Bischofstein vybrali vhodné skály. A tak se během dne lezlo na pískovcové věže s názvem Kobra, Humambo nebo Kuchtík. Pro ty nejmenší děti byly i tyto lehké cesty tvrdým oříškem, a tak měly někdy slzy na krajíčku. Ale povzbuzeni svými kamarády či rodiči tyto obtížnější pasáže překonaly a na dosažených vrcholech se jim opět rozzářily oči. Z vrcholků věží se jim otevřely nevídané pohledy do daleké krajiny. V dálce rozpoznávaly vrcholy Ostaše, Boru nebo Hejšoviny. Z vrcholků se jim nechtělo dolů. A když už bezpečně slanily v doprovodu dospělých, znovu chtěly na další vršek.

Mezi lezením si hrály pod skalami a z šišek a klacků stavěly domečky pro lesní skřítky. Už v bezpečí na zemi jsme zaslechli, jak si sdělují své dojmy: "Tak to bylo poprvé, co jsem vylezl na tak velkou skálu a ani jsem nebrečel!" "Já už jsem lézt nechtěl, ale když tam vylezla i malá Majda, tak jsem musel taky, aby se mně pak nesmála!"

V odpoledních hodinách nám už všem kručelo v žaludcích. Proto jsme sbalili lana a přemístili jsme se k nedalekému ohništi, kde jsme si opekli špekáčky. I tady byly děti neustále plné života. Podnikaly krátké dobrodružné výpravy v okolí chaty, nebo nosily dřevo na oheň.

Byl večer a předseda si všechny děti svolal k chatě, aby je postupně odměnil diplomy za statečné lezení a každý malý lezec ještě dostal malý dárek. Poděkování patří všem členům oddílu, kteří se zúčastnili tohoto dne a pomohli s organizací. Bylo to velmi náročné, ale odměnou nám byly spokojené tvářičky malých horolezců.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)