Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Je libo taliána?

Je libo taliána?

Jaroslav Šefc, foto archiv Aeroklub Broumov

Úterý, 5. července 2022

Je libo taliána?

Aeroklub Broumov se může pochlubit novým motorovým letadlem Tecnam P92 Classic.

Kdo z nás by si nepamatoval legendární scénu z české filmové klasiky Adéla ještě nevečeřela.  Jediný rozdíl je, že našeho taliána nikdo nesní, spíše nás všechny těší svým vzhledem.  Možnost „ochutnat taliána“ se nyní nabízí i na našem letišti v Broumově.

Již pár let jsme uvažovali, že by bylo příjemné mít na letišti dvě motorová letadla. Dlouhodobě jsme však nebyli schopni kvůli nedostatku finančních prostředků tento sen zhmotnit.

Nakonec jsme se jako členové aeroklubu společně složili a zakoupili zánovní ULL (ultralight) letoun z Itálie.  Letoun jsme pečlivě vybírali od listopadu 2021. Celkem jsme posuzovali cca 25 letounů téměř z celé Evropy – Německa, Francie, Slovinska. V současné době je totiž trh s ULL letadly poněkud rozkolísaný a není jednoduché koupit dobrý letoun za dobrou cenu. Z tohoto důvodu nám výběr letounu trval déle, než jsme očekávali. Nakonec jsme se rozhodli pro letoun Tecnam P92 Classic. Jedná se o pohodlný hornoplošník, který vyniká klidným letem a vhodnými letovými vlastnostmi.

Po vyřízení všech formalit se naši piloti vydali začátkem května leteckou linkou do Boloni. Zde znovu poctivě prohlédli letadlo a nabrali směr sever. Užili si nádherný start přes Jaderské moře a poté hurá nad Alpy. Dechberoucí výhledy, respekt nad Alpskými velikány. V řízeném prostoru piloti obdivovali zalesněné vrcholy, hluboká údolí a nejvyšší horské masivy bez porostu. Následovalo mezipřistání v Rakousku na dotankování a následně přelet přes celé Rakousko do Čech. Celkový čas letu byl více než 5 hodin. Byl to první let, kdy broumovští piloti přelétli letoun na takto dlouhou vzdálenost.

Týž den v podvečer dav nadšených členů aeroklubu uvítal letoun Tecnam P92 Classic na novém, domovském letišti.

V současné době se již drtivá většina pilotů přeškolila na nový letoun a všichni opěvují jeho výborné letové vlastnosti. Díky tomuto novému přírůstku jsme nyní schopni provádět výcvik a zároveň svést zájemce o lety nad broumovským výběžkem.  

Náš talián je opravdový krasavec. Letoun je již přihlášen v českém rejstříku ULL letadel. Kdokoli by tedy měl zájem „zkusit taliána“, přijďte na letiště ochutnat let povětřím nad naším nádherným Broumovským výběžkem.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)