Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Kolik vzletů, tolik přistání na broumovském letišti
banner

Kolik vzletů, tolik přistání na broumovském letišti

Jaroslav Šefc, foto archiv Aeroklub Broumov

Neděle, 28. srpna 2022

Kolik vzletů, tolik přistání na broumovském letišti

Jaká byla letošní letecká sezóna v Aeroklubu Broumov? A jaké akce chystá AK Broumov na podzim? Přečtěte si v článku.

Pomalu nám končí hlavní letecká sezóna, a tak je na místě malé ohlédnutí. Letošní rok byl pro broumovské letce ve znamení intenzivního výcviku mladých budoucích nadějí. Jejich výcvik vyvrcholil běhen týdenního letního soustředění, kdy dva mladí letci David Pancner a Kristián Hejdánek zvládli bez jakýchkoli problémů lety bez instruktorů. V praxi to znamená, že se sami vznášeli nad krásami Broumovského výběžku. Jejich rozesmáté tváře po přistání jasně sdělovaly, jakou radost a hrdost prožili. „Je úžasné, že čtrnáctiletí „kluci“ jsou schopni po čtyřměsíčním intenzivním výcviku sami ovládat větroň. Oba se přiznali, že na prvním „sólo“ letu si zpívali své oblíbené písničky a radovali se ze svobody třírozměrného prostoru,“ říká jejich instruktor Václav Kult.

Večer, po umytí letadel, byly mladé naděje hozeny do bazénu, což je místní letecká tradice, jak oslavit a „pokřtít“ tento jejich významný osobní letecký mezník.

Soustředění nebylo však pouze o výcviku nových nadějí Aeroklubu Broumov. Staří „kozáci“ létali takzvané přelety. „To znamená, že sedneme do výkonných kluzáků a létáme dlouhé lety, kde se hodnotí vzdálenost a rychlost,“ říká náčelník aeroklubu Michal Janda.

Osvěžující zvláštností soustředění byla přítomnost pilota až z daleké Asie. Zkušený pilot Shneck-Zd byl na našem letišti velmi spokojený. Ze začátku byly problémy se vzájemnou komunikací, ale již třetí den uměl fráze, které byly pro jeho bytí s nám dostačující. Naučil se věty: „Přistávám. Knedlík ještě. Pivo ještě.“ Je skvělé, že nádherný Broumovský výběžek dokáže přitáhnout i piloty z jiného kontinentu. 

Soustředění bylo jako obvykle zakončeno sobotním večírkem, kdy si všichni vzájemně vyprávěli o svých leteckých zážitcích.

O týden později 13. srpna se většina aeroklubu přesunula na letiště Velké Poříčí u Hronova. Zde probíhal tradiční závodní týden Hronovské-orlíkovské přeháňky 2022. Během těchto závodů 2 třídy kluzáků soutěžily v rychlosti letů na předem deklarovaných trasách. Z AK Broumov se zúčastnilo 9 pilotů, což byla největší účast od doby, kdy broumovští piloti začali tyto závody absolvovat. První třída „Klub“ byla otevřena pro větroně značky Orlík. Jedná se o nádherné větroně vyrobené v Čechách v sedmdesátých letech. Druhá třída „kombi“ je složena převážně z moderních výkonných větroňů, které létají delší tratě při dosažení vysokých průměrných rychlostí na trati. Letošní ročník byl ve znamení dobrých intervalů počasí. „Díky dobrému počasí naši piloti dosahovali vynikajících průměrných rychlostí hodně přes 100 km/h,“ komentuje podmínky pilot Vratislav Šrám.

V sobotu 20. srpna proběhlo tradiční vyhlášení výsledků. Piloti AK Broumov obstáli skvěle, a nakonec se umístili na nádherných místech. Na 2. místě se umístili Vráťa Šrám a Lucie Šrámová, na 3. místě Michal Malý a krásné 5. místo získal Václav Kult. „Je úžasné, že jsme měli na bedně hned dvě místa obsazeny piloty našeho aeroklubu,“ radují se piloti broumovského aeroklubu. Na závody přijeli mladí piloti AK Broumov, kteří pomáhali organizovat vzlety a přistání kluzáků. Díky tomu si mohli také okouknout závody zkušených letců a kdoví, třeba se i oni v některém z příštích ročníků dostanou také na bednu…

Nastávající podzim bude ve znamení udržovacích letů, a také proběhne údržbu aeroklubu. Aeroklub Broumov vlastní nemovitosti, o něž je třeba se starat. Je to sice velmi nákladné a příjmy klubu jsou více než omezené, ale nejen létáním je pilot živ.

V září čekají broumovských aeroklub tři významné akce: Na 10. září je připraven již 22. ročník Memoriálu Jiřího Janečka a Péti Nováka. Jedná se o tradiční závod, při němž se běhá, jezdí na kole a pije pivo na čas. Nejlepší borci, kteří celý rok pilně trénují, jsou schopni trasu o délce 2 km běhu, 12 km na kole a vypití 4 piv zvládnout kolem 40 minut. 

Ve dnech 16., 17. a 18. září se na letišti uskuteční benefiční koncert SEN Police Symphony Orchestra. AK Broumov je velmi potěšen a hrdý, že toto významné hudební těleso si vybralo jeho letiště pro představení 3 koncertů.

Zatím poslední plánovaná akce se koná 24. září, je to tradiční Den otevřených dveří. Veškerá broumovská veřejnost je zvána. Budou zde ukázky letecké techniky, lety pro veřejnost, skákací hrad, pivo i limo....

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)