Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Návrat Krále Ostaše
banner

Návrat Krále Ostaše

Bára Fialová, foto M. Kulichová, A. Hedvik, E. Truhlářová

Úterý, 18. června 2024

Návrat Krále Ostaše

Oblíbená horolezecká soutěž O krále Ostaše, která kombinuje lezení a pití piva, je zpátky. Obnovený závod proběhl ve dnech 14. a 15. června.

„Jsem král Ostaše!” volaly děti ten den z nejvyšší vyhlídky na stolové hoře u Police nad Metují. Možná slyšely v kiosku, že se ten den pořádají stejnojmenné závody, možná se to dozvěděly od lezců, které na stezce labyrintem potkaly. Horolezecký “sranda” závod se na tajemný Ostaš vrátil po čtyřleté pauze, kterou odstartovala pandemie. Tradici převzali noví pořadatelé, pozměnila se i pravidla závodu.

„Zavedli jsme nové pravidlo, že z každé obtížnosti může soutěžní dvojice vylézt jen deset cest. Stále platí, že na jednu věž nebo masiv se leze jen jedna cesta a soutěžící musí dál,“ řekl jeden z organizátorů Petr Jenka.

Závod O krále Ostaše už od svých prvopočátků spočíval v tom, že lezci mají získat co nejvíce bodů za 24 hodin. Body se účastníkům započítávají nejen za vylezené cesty, ale také za vypitá piva. „Trošku jsme pozměnili bodování, aby to bylo víc motivační a myslím, že to bylo ku prospěchu věci. První piva jsou za bod, pak už body přibývají. Za dvacáté je už pět a půl bodu, což ve dvojici je za jedenáct, a to už je jako kdyby tým lezl desítku, takže si to takhle člověk může vylézt v pivech,“ říká s mírnou nadsázkou Petr Jenka.

 

Dvacet bodovaných piv

Pivní kompetence se ovšem ukázala být směrodatná. Díky 108 bodům za vypité litry přeskočil například tým “Vojtové” jinak lezecky aktivnější “Kobříky” a skončil na třetím místě, ačkoli měl vylezeno o devět cest méně. Maximum bodovaných piv byl ovšem dvacet, což účastníci kvitovali s povděkem, jinak by se podle vyjádření soutěžících někteří propili na bednu.

Vítězem letošního ročníku závodu, kterého se zúčastnilo 23 lezeckých dvojic, se nakonec stala pořadatelská dvojice Petr Jenka a Tomáš Tryzna. Noví Králové Ostaše vylezli 55 cest a za piva získali 50 a půl bodu. Ačkoli se chtěli poháru vzdát, ostatní závodníci jim to nedovolili. „První ročník obnoveného závodu hodnotíme velmi dobře. Nikdo se nezranil, bylo hodně cen, i poslední závodníci si odnášeli domů dvě tašky,“ řekl ještě Petr Jenka a dodal, že příští rok se určitě lezci mohou těšit na pokračování. „Ještě to musíme propočítat, ale zdá se, že bychom mohli zvětšit bodové rozestupy u těžších cest. Uvidíme,“ dodal.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)