Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Nová boulderovka v Dolním Adršpachu je otevřena veřejnosti

Nová boulderovka v Dolním Adršpachu je otevřena veřejnosti

Michaela Plchová, foto archiv Ádr Boulder

Čtvrtek, 9. března 2023

Nová boulderovka v Dolním Adršpachu je otevřena veřejnosti

Lezci z blízkého i širokého okolí mají nyní k dispozici nových 150 metrů lezecké plochy a naklápěcí systém Moonboard. 

Nápad postavit v Adršpachu stěnu pro bouldering, čili lezení bez lana, vzešel od Lukáše Jánského z Adršpachu, který společně s Annou Havelkovou a Andreou Nováčkovou založili spolek Ádr Boulder. „V Horních Adršpachu v tělocvičně je malá boulderovka. Uvědomil jsem si, že na ni jezdí lezci z celého širokého okolí, dokonce i z Náchoda či Trutnova. Když se nás tam sešlo deset, bylo tam úplně plno. Proto mě napadlo postavit boulderovku novou,“ vysvětluje Lukáš Jánský okolnosti vzniku, kdy si uvědomil si, že lezci jsou zvyklí do Adršpachu jezdit nejen v létě za lezením na pískovcích, ale rádi se zastaví i v dalších měsících a návštěvu by rádi spojili s lezením uvnitř.

Celý projekt se rozjel asi před čtyřmi roky, kdy spolek založil na Startovači sbírku s cílovou částkou 300 tisíc korun. Ta se poměrně rychle vybrala, čímž se ukázalo, že je možné nápad opravdu zrealizovat. Po určitých peripetiích se sháněním vhodného pozemku, se nakonec dohodli s obcí Adršpach a boulderovka se začala stavět na obecním pozemku podél silnice v Dolním Adršpachu. „Obec nám zároveň v této první fázi přispěla také částkou 300 tisíc korun. Společně s dary od sponzorů jsme se dostávali k částce 1 milionu a začali jsme věřit, že to dokončíme. Já jsem byl každopádně pevně rozhodnutý,“ vzpomíná na rozjezd projektu Lukáš Jánský. Boulderovku se s pomocí dobrovolníků a další finanční podpory z obce, velkých firem z regionu či z Národní sportovní agentury, podařilo dokončit. Finanční prostředky byly použity pouze na nákup stavebního materiálu. Veškeré práce byly provedeny svépomocí. „Na stavbě se odpracovalo mnoho brigádnických hodin, bez nároku na finanční odměnu, což mně v této době přijde jako velká rarita. A tímto bych chtěl poděkovat všem, kteří se na celé akci podíleli, ať finančně, nebo fyzicky,“ říká Lukáš Jánský.

V současnosti je boulderovka zkolaudovaná a otevřená všem zájemcům o lezení. Boulderovka nabízí cca 150 metrů lezecké plochy na dvou profilech – 45 stupňů na jedné straně a 17 stupňů na druhé. „Máme podporu jednoho z největších českých výrobců lezeckých struktur a stěna je velmi variabilní. Lze ji třeba jednou do roka změnit a vypadá úplně jinak,“ vysvětluje Lukáš Jánský. Z jedné strany má stěna též celosvětově rozšířený naklápěcí systém Moonboard, který vymyslel jeden anglický lezec. Jde o přesný systém chytů dostupných přes mobilní aplikaci a v databázi je třeba 15 tisíc boulderů. Ty pak lezou lidé po celém světě. „Když někdo vymyslí novou cestu, zadá ji do databáze a ostatní ji mohou také zkoušet. Jsou tam zadané bouldery, které vymýšlejí nejlepší lezci světa,“ doplňuje Lukáš Jánský. Lezci mají na stěně boulderové cesty označené pomocí svítících diod, které se díky aplikaci rozsvítí. Tato moderní technologie je podle Lukáše Jánského zároveň jednou z nejlepších tréninkových metod na posilování prstů.

Boulderovka zatím funguje tzv. na dobré slovo – stačí zavolat, či napsat na messenger Ádrboulder, nebo zkontaktovat přímo Lukáše Jánského a je možné jít si zatrénovat. V plánu je též ponechání jednoho klíče na Infocentru v Adršpašských skalách. „Otevírací dobu nemáme. Věděli jsme, že stěna nebude komerční. Malé boulderové stěny fungují běžně v komunitě tímto způsobem, na důvěru,“ říká Lukáš Jánský. Návštěvníci jsou jen povinni zapsat se do návštěvní knihy, dát do kasičky vstupné a samozřejmě se chovat na stěně ohleduplně. „Místní komunita už si tam zvykla chodit a teď se začíná rozšiřovat. Pomalu začínají jezdit lezci z Náchoda i Trutnova,“ upozorňuje Lukáš Jánský.

Velkou myšlenkou, která šla ruku v ruce s vybudováním boulderovky bylo také obnovení horolezeckého oddílu. „Založili jsme nový oddíl HO Adršpach“ říká Lukáš Jánský. Oddíl má nově na starosti organizaci horolezeckých brigád, které se dvakrát do roka konají ve skalním městě Adršpach, pořádá závody v boulderingu a vede lezecký oddíl pro děti. Nejbližšími závody bude v sobotu 25. března AIX ÁDR BOULDER SESSION vol. 7, na něž už je otevřená registrace. Novinkou jsou dvě místa konání – v tělocvičně v Horním Adršpachu vznikne na závody stěna, tak jak bylo vždy zvykem a poleze se také na nové boulderovce v Dolním Adršpachu.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)