Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Novoroční open 2022
banner

Novoroční open 2022

Tomáš Hornych, foto archiv HO Ostaš

Čtvrtek, 20. ledna 2022

Novoroční open 2022

Reportáž z tradičních lezeckých závodů, které se konaly minulou sobotu na stěně v Polici nad Metují.

Druhý lednový víkend už tradičně patří lezeckým závodům v Polici nad Metují. Místní Horolezecký klub Ostaš už od svého vzniku v roce 1990 pořádá na stěně, která vznikla v témže roce, závody v lezení na obtížnost. Vloni závod neproběhl z důvodu covidových restrikcí, a tak letos navazujeme.

Po týdnu příprav můžeme konečně v sobotu 15. ledna přivítat první závodníky. Po půlce zimní přípravy je to první možnost pro závodníky zkusit si závodní nastavení a jak potrénovali na novou sezónu. Sportovní lezení se díky zařazení na olympijské hry dostává do podvědomí a získává na popularitě. Což sebou samozřejmě nese i vyšší nároky na přípravu sportovců. 

Pro dvacítku mužů a sedmičku žen si stavěči pod vedením známého místního lezce Pavla Alberta Hrubého připravili tři kvalifikační cesty. Po nutném předlezení můžeme odstartovat. Kvalifikace se lezla stylem Flash (tj. závodník má informace o cestě a viděl její vylezení) současně na všech třech cestách. Obtížnost se trefila parádně a startovní pole se rozřadilo na nadcházející finále. Do něj postoupilo devět mužů a všech sedm žen. Čas nutný k přestavbě stěny pro finále využívají účastníci k občerstvení a odpočinku v restauraci Sokolovna, kde Karel a Jana mají opět skvěle navařeno.

Finále žen je připraveno a nezbývá než závodnice uzavřít do izolace. Finále se leze stylem on sight (tj. závodník nemá žádnou informaci o cestě, ani neviděl nikoho ji lézt). Po potřebné prohlídce cesty můžeme přivítat první závodnici, která postoupila z posledního postupového místa. Finálová cesta není nic snadného, je asi dvakrát delší než kvalifikační cesta s výrazně těžšími pasážemi, které berou tolik potřebnou sílu. Dalo se tedy předpokládat, že holky z posledních míst budou mít potíže už od začátku, ale jak jsme se blížili k předním příčkám nabíralo to na výkonu. Poslední trojice zalezla famózně a je jen škoda, že skončila ve stejném kroku a muselo rozhodnout pořadí z kvalifikace. Rozhodčí navzdory pravidlům měli v plánu zvýhodnit Lucku Vojáčkovou, která přeci jen dosáhla dalšího chytu bez kontrolovaného držení a určit ji vítězkou. Sama to ale s odvoláním na dodržování pravidel odmítla a brala druhé místo. Vítězkou se tak stala Hanka Šikulová a třetí místo vzala Jana Ježková.

Pokračujeme s chlapy hned po úpravě cesty (rozuměj ztížení). Opět na ně čekala cesta protínající celou polickou stěnu. Technický začátek se skokem dali všichni a dělit se to začalo až přechodem do převisů. Super výkon předvedl mladičký Lukáš Uherec, který dolezl o parník dál než všichni před ním. To vydrželo až do konce, kdy několikanásobný vítěz Tomáš Binter dolezl do stejného místa. Co naplat. Vzhledem ke shodě v kvalifikaci musel rozhodnout čas lezení. Vítězem se stal Tomáš Binter, druhý Lukáš Uherec a třetí místo odvezl Petr Kliger.

Poslední příjemná povinnost, vyhlášení výsledků a předání cen pětici nejlepším. Za to děkujeme našim partnerům, kteří nás podpořili a věříme, že ceny závodníky potěšily. Děkujeme firmám MAKAK, HUDY Hradec Králové, AIX, DOLDY, BLUE FLY, MANMAT, REDPOINT, RAFIKY, TILAK a Městu Police nad Metují.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)