Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Paragliding na Broumovsku
banner

Paragliding na Broumovsku

SSP – Spolek svobodných paraglidistů

Neděle, 27. prosince 2020

Paragliding na Broumovsku

Společenská situace v covidové společnosti nemusí být vždy nepřívětivá. Rok 2020 nám, paraglidistům na Broumovsku, nesebral po většinu roku možnost pohybovat se vzduchem, a když jsme byli omezeni, využili jsme situaci k založení nového spolku (Spolek svobodných paraglidistů), který nám zde chyběl. Někteří se ptají, proč zakládat spolek, když to šlo bez něj i doposud, ale život někdy přináší nové možnosti a na ty je třeba reagovat.

V našem regionu žijí skvělí piloti a pro ně, ale nejen pro ně, nýbrž také pro piloty z blízkého Polska, z Trutnovska, Náchodska i Pardubicka jsme jako spolek založili nový pohár – Pohár východočeských startovaček. Pro laika asi nicneříkající pojem, pro piloty dlouhodobá soutěž, ve které budou na východočeských startovacích místech startovat a následně všude v republice přistávat (až tam, kam doletí) místní i přidružení paraglidisté.

Paragliding není finančně zcela nenáročným sportem, a především pro mladé lidi jsou náklady jen za základní kurz, všechny poplatky české letecké asociaci, svazu i za různé soutěže, za svozy z míst přistání (i kolem 150 km vzdálené) zpět domů někdy nedosažitelné. A i proto jsme spolek založili. Abychom měli šanci pomoci mladým perspektivním, ale i úplně začínajícím pilotům v jejich "rozletu".

V současné chvíli náš spolek sdružuje 35 členů z nichž některé velmi dobře Broumováci znají. Mezi mladé a talentované naděje patří student 4. ročníku broumovského gymnázia Kvido Hadaš, jenž v roce 2020 získal 1. místo na MČR v přesnosti přistání, 2. místo na MČR v přeletech, má za sebou dlouhé přelety 140 km z Andřejovky do Prostějova nebo z Černé Hory k Šumperku (málokdo si umí představit náročnost návratu po pěti hodinách ve vzduchu na padáku zpět domů, unavený a plný adrenalinu). Nebo Jaroslav Janata, profesionální hasič, kterého nikdo z vás asi nechce poznat v rámci jeho profese, a věřte, že ani padáčkáři si to nepřejí, neboť když k nim Jarda míří pracovně, většinou to znamená, že visí někde na stromě. Jarda je skvělý pilot, který kromě nedalekého Mirošova, Andřejovky nebo Žďárek létal také v Nepálu či Kolumbii, je výborný skialpinista a výborný parťák pro mladé piloty. Mezi další z Broumovska patří Aleš Lundiak, Aleš Martin, Pepa Gorgan nebo ti z Policka – Lukáš Hadaš, Vlasta Klikar, Miloš Diviš, Jarda Kubín, Jarda Osoba, Líla Jenka a mnozí další. Příležitost chytil za pačesy i Antonín Mráz z Teplic, toho času také student broumovského gymnázia. Má již po kurzu a těší se na svou první leteckou sezónu. Ať žijí tam či tam, děti téměř všech z nich navštěvují nebo navštěvovaly broumovské gymnázium. Stanislav Klikar, absolvent z roku 2008, je mistrem svého oboru. Nejen, že je již několik let v české reprezentaci, nejen, že testuje padáky a vyhrává soutěže, ale letos také založil vlastní firmu na výrobu padáků. Vypadá to, že Policko a Broumovsko je pro kvalitní piloty dobrou líhní. A nejsou to pouze piloti, kdo jsou ve spolku sdruženi. Někteří ještě létat nemohou (věková hranice), ale mohou být činní i jinak. Např. Hugo Hadaš je velmi plodným rozhodčím závodů ACC na přesnost přistání, přes své mládí dokonce zapsaným jako rozhodčí ve FAI rankingu. Zmínit musím také Jentl Hadašovou (také z gymplu), která nakreslila logo spolku.

A těm všem bychom chtěli pomoci s jejich vášní a zálibou. Letos budeme jako spolek pořádat kromě poháru také kolo české ligy v přeletech a cílem spolku je i propagace tohoto krásného sportu mezi laickou veřejností. Vy všichni, kdo byste si přáli sledovat piloty v akci, nebo se dokonce proletět na tandemu, jste samozřejmě vítáni. Jsme rádi, že můžeme fungovat v tak krásné přírodě Broumovska a vidět ho často svrchu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)