Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • "Pochodníci" letos pěkně promokli
banner

"Pochodníci" letos pěkně promokli

Za KČT Broumov J. Chaloupková

Pondělí, 21. června 2021

"Pochodníci" letos pěkně promokli

V sobotu 12. června se konal 27. ročník turistického pochodu Putování Broumovskem. Na startu tradičního pochodu se tentokrát zapsala, zřejmě vinou nepříznivé předpovědi počasí, jen necelá stovka účastníků (96 osob). Skalní příznivce pochodů ovšem očekávané celodenní dešťové přeháňky od účasti neodradily. O to více potěšilo pořadatele – členy KČT Broumov, že mnozí turisté přijeli do Broumova ze vzdálených míst – z Rychnovska, Trutnovska, od Hradce Králové, a dokonce až z Blanenska.

Před nejvzdálenějším účastníkem smekám: byl to mladík, který ráno sedl v Praze na vlak, dojel do Broumova, odběhl si po Broumovských stěnách v dešťových přeháňkách trasu 44 km (což mu v náročném terénu zabralo jen asi 5 hodin!), navečer opět sedl na vlak a vrátil se zpět do Prahy. Odjížděl spokojen.

Stejně tak smekám před manžely narozenými ještě za 2. světové války, kteří se přes nepřízeň počasí s partou přátel na pochod vydali. A navzdory svému věku si nezvolili nejkratší trasu, vystoupali na hřeben Stěn, prošli se skalami a s dobrou náladou se vrátili v pořádku do cíle. Kolik lidí mladších o celá desetiletí jim může závidět jejich odhodlání i kondičku!!

O nejdelší trasu 44 km byl tentokrát mimořádný zájem – vydala se na ni celá desítka pochodníků, což nebývá zvykem. Obvykle si tuto náročnou trasu zvolí čtyři, pět trénovaných turistů. A dalších 7 pěších turistů ušlo náročnou trasu 35 km.

Polovina zapsaných turistů, asi vzhledem k počasí, se rozhodla pro nejkratší trasu 15 km, vedoucí pod Stěnami. Mnozí z těchto turistů ovšem cestou podlehli vábení skal a na hřeben si stejně zašli, aby si alespoň kousek atraktivní hřebenovky mezi skalami prošli. Nikdo z nich v cíli prodloužení trasy nelitoval, i když je nejméně dvě dešťové přeháňky cestou chytly.

V rámci Putování Broumovskem absolvovala patnáctikilometrový pochod také skupina devítiletých dětí, která si danou trasu trochu pozměnila, aby si malí pochodníci mohli dostatečně užít jednu z nejatraktivnějších částí Broumovských stěn – nádherné skalní útvary na Božanovském Špičáku. Doufejme, že skalní hřiby i kamenná zvířata na ně zapůsobila natolik, že se sem budou se svými rodiči vracet na další výlety.

O cyklotrasy byl tentokrát malý zájem, vzdorovat dešti na kole se odvážilo jen osm cyklistů, 6 z nich vyrazilo dokonce na šedesátikilometrový okruh pod Stěnami a blátivými cestami Javořích hor. Zaslouží si obdiv, nikdo z cyklistů túru nevzdal, ani při druhém prudkém dešti!

Za své výkony si účastníci pochodu odnesli domů tradiční tlapkovou medaili, diplom a pevně věřím, že především dobrý pocit z vítězství sama nad sebou.

Obrázky z Putování můžete shlédnout na stránkách www.kctbroumov.unas.cz.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)