Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Poděkování z výšky
banner

Poděkování z výšky

Klára Hadašová, foto archiv SSP

Neděle, 2. ledna 2022

Poděkování z výšky

Rok se s rokem sešel a Spolek svobodných paraglidistů míří do druhého roku své existence. Rádi bychom touto cestou poděkovali všem, kdo nás podpořili.

Chtěli jsme se jako broumovští, náchodští, trutnovští, ale i například pardubičtí a hradečtí piloti družit, být více aktivní, více mezi sebou soutěžit na lokální úrovni. K tomu všemu je potřeba, tak jako v jiných oborech, alespoň minimální ekonomické zázemí. A to se ukazuje být, také jako v mnoha jiných lidských aktivitách, kamenem úrazu. Piloti chtějí létat! Chtějí slavit úspěchy! Chtějí poznávat nová místa ze vduchu, a pokud možno přistávat klidně a mimo rizikové oblasti a také po co nejdelším letu. A právě proto vznikl spolek! Aby se o narození a organizaci nového místního východočeského paraglidového poháru, jeho následný chod a samozřejmě ceny, staral ten, kdo nelétá, kdo snaží se pilotům jejich sport co nejvíce zpříjemnit. A také proto, aby každý z pilotů mohl přispět jen trochou svého času. Mezi místními piloty jsou totiž lidé, kteří mají ve svém civilním zaměstnání dost psychického vypětí (hasiči – J. Janata a P. Kaštánek, člen horské služby a učitel P. Libřický, starosta J. Gorgan a spousta dalších).

 

Všem, kteří nás podpořili

Když se nám tedy podařilo, aby se pohár zrodil, čekal mě nelehký úkol – oslovit místní firmy, zda by byly ochotné podpořit neziskový sportovní spolek v jeho aktivitách. A místní podnikatelé nás vyslyšeli a byli nečekaně vstřícní. Touto formou bych jim moc ráda poděkovala za jejich ochotu podpory sportu, který není příliš vidět a jejich investice do nás tak nepřináší firmám příliš mnoho pozornosti.

Velmi šikovný kovář Alchifer ze Šonova nám přislíbil vykovat putovní pohár, který jsme byli schopni zafinancovat díky velké pomoci Jana Školníka a Hobry-Šolník. Oba se tak na dlouhé roky stali součástí krásné putovní ceny. Pro Honzu Školníka však není paragliding novinkou, zkoušel kluzák pilotovat o dost dřív, než se někteří současní členové spolku vůbec narodili.

Vyhlášení 1. ročníku jsme mohli uskutečnit díky Osadnímu výboru Vižňov, jenž nám umožnil po jeden večer obsadit objekt staré vižňovské hospody se dvěma velkými sály, kamny a malým pódiem. Mimochodem, tušili jste, že ve Vižňově bývaly kdysi dvě hospody, muzeum a nevěstinec? Jarda Janata pomohl objekt domluvit, vyzdobit i připravit a vyhlášení mohlo začít, už jen sehnat občerstvení. Jídlo piloti připravili sami a pivo na oslavu vítězů jsme zakoupili v pivovarech Broumov a Náchod. Oba pivovary byly velmi štědré, část piva nám darovali jako sponzorský dar a stejně tak jejich pivní boxy pro vítěze. Některé pivní boxy putovaly do Polska, neboť pohár je mezinárodní soutěží s velkou účastí polských pilotů. Sem také patří velký dík Aleši Lundiakovi, který celé vyhlášení překládal do polštiny.

Velké množství cen jsme získali z vlastních řad, od pilotů, kteří v čase, kdy nelétají, podnikají a mají leckdy úspěšné firmy. Cenu tak věnovala například firma Adventure menu, sušené jídlo na cesty pilota Radka Slabého, skvělá funkční, velmi originální trika firmy Flyskin pilota Petra Kuhna nebo dar od Standy Klikara, který částečně upozadil své skvělé pilotní dovednosti a založil si s obchodním partnerem Kryštofem Klimparem firmu na výrobu kluzáků – firmu Drift. Na jeho nově certifikovaném křídle Carancho vyhrál v poháru v kategorii Standard místní pilot Babel Had jako nejmladší účastník poháru. Co se doma uvaří, to by se mělo také doma sníst! Což je velkou výzvou pro piloty hlavní kategorie Open a týmů, neboť letos jim první místo a pohár vyfoukli velmi dobří piloti od sousedů z Polska!

 

Směrem k druhému ročníku

Nyní kráčíme do druhého ročníku poháru, který bude stejně složitý, jako ten loňský. Někteří piloti nemohou překračovat z důvodu vládních opatření hranice. Také polští piloti mají vstup na naše území velmi ztížený, ale snažíme se vidět situaci pozitivně. Dokud nepřestane foukat vítr, dokud bude navíc vát ze správného směru, dokud bude vycházet slunce, ohřeje terén a termika nás vyzvedá nahoru, budeme se snažit létat nad Broumovskem. A jako spolek i pomáhat mladým a nadějným pilotům, pro něž je tento sport velmi náročný, ale díky místím filantropům trochu dosažitelnější.

 

PARAGLIDING DNES
Pro neznalé je vhodné připomenout, že paragliding již dávno není pouze o slétávání kopců. Je především o dobrém čtení terénu, znalosti počasí, o umění zachytit stoupající termické proudy a možnosti přelétávat díky nim dlouhé vzdálenosti. Přelety 100 km jsou současnou běžnou ambicí dobrých pilotů. Ti začínající, nebo naopak starší, kteří už nemají tolik kuráže jako kdysi, si především chtějí užít krásné výhledy z výšky a doletět z nedalekého kopce (Miroszów, Žďárky, Andrzejówka, Chełmsko, Černá Hora, Kozákov) alespoň domů. A to vše visící na šňůrách přivázaných ke kusu látky.

Jako spolek jsme se rozhodli tento sport více přiblížit všem, kdo by o to měl zájem. Na Našem Broumovsku vás budeme brzy informovat, kdy uskutečníme otevřený den pro veřejnost, aby se mohli zájemci, a především děti, podívat zblízka na roztažené padáky na zemi i nad kopcem a mohli si popovídat s piloty přímo na kopci.

 

Na fotografiích je pilot Standa Klikar a předávání cen vítězným družstvům (polické, trutnovské a wroclavské družstvo).

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)