Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Sokolové v Polici vedou děti od malička

Sokolové v Polici vedou děti od malička

Jindřich Horkel

Sobota, 24. listopadu 2018

Sokolové v Polici vedou děti od malička

Při letošních oslavách 100. výročí republiky jsme mnohokrát slyšeli, že Sokolové byli u všech dějinných událostí, které její vývoj provázely. I polický Sokol opět úspěšně vede mladou generaci.

Oslavy 150. výročí v sobotu 17. listopadu 2018 v místní Sokolovně v Polici nad Metují souzněly s listopadovým výročím. Vždyť tento den je pro většinu z nás stále důležitý. Díky hlavním organizátorkám a cvičitelkám polického Sokola Radce Rubáčkové, Jitce Krásné a Editě Bukovanové i Danovi Klimešovi, včetně moderátora Jiřího Škopa vyzněl celý hodinu a půl trvající program fantasticky. Díky mladým i starším cvičenkám a cvičencům máme před sebou skutečně "světlou budoucnost". V každém z těch "dětí" je podle toho, co dokázaly, záruka, že se ze současného marasmu dostaneme. Nejpozději až my, kteří svým ulpívajícím myšlením bráníme rozvoji společnosti žádoucím směrem, odejdeme.

Při dokonalém cvičení kluků z Police na kruzích jsem vzpomínal na to, jak to bylo všude po vesnicích kdysi, kdy tohle dokázal každý druhý. Nad kotouly, které metali předškoláci, by asi dnes zůstal zírat i "osmák". Tu nestačí šikovnost, síla, chuť nebo okamžité vzplanutí. Každé Sokolské "cvičení", ať prostných, na nářadí nebo jen obyčejný kotoul tak, jak je každý z cvičenců předvedl, je důsledkem obdivuhodné kázně, vytrvalosti, soustředění se na jeden cíl, kterým je dokonalost a kázeň. Kdo dnes dětem říká, co mají dělat? Klobouk dolů před jejich cvičitelkami a cvičiteli.
Návštěvníci odpoledne v polické sokolově zhlédli celý program, se kterým byli poličtí Sokolové letos v Praze, a řadu dalších obdivuhodných výkonů. Přišli i jejich přátelé z Náchoda s ukázkou juda, "Babky z Hronova" s úžasně pojatými prostnými, přispěli cvičenci z Úpice a z Bukovice.

Napadlo mne, jak by pradědové těch malých i starších cvičenců byli na své potomky hrdí. Podtrhuji "pradědové", protože my, tátové a dědové jsme to nepoznali. Dění v roce 1989 Sokol jako organizace nemohla podpořit, protože byl po únorovém převratu zakázán.

Je příjemné vědět, jak Sokolu v Polici nad Metují dnes drží palce nejen těch několik cvičitelů, ale celá dnešní radnice, zastupitelé města. Doložil to svojí účastí a vystoupením nový polický starosta Jiří Beran, přímou zásluhou na skvělém průběhu oslav má místostarosta města a místostarosta Sokola Jiří Škop.

A že polický Sokol podporu na radnici má už dlouhodobě, potvrdilo objetí starostky Sokola Radky Rubáčkové a bývalé starostky města Idy Jenkové. Jenková, jak v krátkém projevu řekla, držela Sokolům palce celých 20 let, co na radnici působila. K tomu si neodpustím dodat, že stejně jako všemu, co obsahovalo jiskřičku dobra a užitku pro ostatní.

Buďme rádi a vděčni těm několika skvělým cvičitelkám a cvičitelům. Díky nim máme v Polici nad Metují organizaci, která polické děti vychovává a vede cestou ke zdravému způsobu života. S vědomím nejvyšších lidských hodnot, které Sokol již 156 let v českém prostředí reprezentuje.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)