Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Třetí ročník Primátor cupu byl rekordní
banner

Třetí ročník Primátor cupu byl rekordní

René Herzán

Sobota, 23. listopadu 2019

Třetí ročník Primátor cupu byl rekordní

Skončil třetí ročník PRIMÁTOR CUPu, seriálu sedmi běžeckých závodů na Náchodsku, který vznikl spojením kultovních silničních běhů s dalšími mnohem mladšími závody. Seriál je určený nejen pro zkušené běžce, ale i běžce začátečníky. Co do počtu zúčastněných závodníků je ten letošní opět rekordní. Běžci přijíždějí nejen z náchodského regionu, ale z celé republiky. Jeden ze závodů se běžel i v Teplicích nad Metují a startovala zde i řada závodníků z Broumovska. Absolutním vítězem se stal Kamil Krunka z Nového Města nad Metují

"Oproti minulým letům byl tento 3. ročník opět úspěšnější. Podařilo se posunout jak jeho sportovní, tak společenskou úroveň a účast závodníků v jednotlivých závodech i v celém seriálu byla opět vyšší. Prvního ročníku PRIMÁTOR CUPu se v roce 2017 zúčastnilo 2082 závodníků, o rok později jich už bylo o sedm stovek víc. Letos do cíle všech sedmi běhů seriálu doběhlo 3140 běžců, z toho bylo 994 dětí. V roce 2018 jich bylo 775," vyjmenoval za organizátory trenér Aleš Žďárský z atletického oddílu SK Nové Město nad Metují.

Pozitivně hodnotí i některé momenty seriálu, včetně návratu historické trasy závodu Hronov - Náchod do původní podoby. Po letech, kdy trať kopírovala tok Metuje a končila na nábřeží u náchodské stavebky, letos běželi závodníci stejně jako jejich předchůdci od roku 1928 - z hronovského náměstí po silnici na náměstí v Náchodě.

"Ne každému se změna líbila, protože měli rádi běh podél řeky, mimo provoz, navíc přesně naměřených deset kilometrů. Nyní závod měří 8850 metrů a je to historicky dobře. Borci si mohou porovnávat časy se svými předchůdci z doby třeba před třiceti, padesáti lety. Navíc se v Náchodě vrátil závod doslova do ulic. Vždyť posledních 900 metrů doprovázel běžce potlesk a hlasitá podpora diváků, kterých se do prostoru od hotelu Itálie na náměstí sešly stovky až tisíce," pokračoval Aleš Žďárský.

K závodu Hronov - Náchod byly také nově připojeny dopolední dětské závody Od radnice k radnici. V jedenácti dětských kategoriích běželo téměř 300 dětí. Díky této novince má každý ze závodů PRIMÁTOR CUPu svůj dětský závod a podnik se stal akcí pro celou rodinu.

"Pivovar PRIMÁTOR je v regionu zavedenou a úspěšnou firmou, a i proto chce podporovat místní rozvoj, včetně podpory sportovních aktivit. Navíc aktivit, které nesměřují výhradně k vrcholovému sportu, ale takových, jež podporují zapojení široké veřejnosti, směřují ke zdravému životnímu stylu, aktivnímu vyplnění volného času, a to zejména u dětí. Mám proto radost, že se podařilo docílit u organizátorů jednotlivých závodů, aby nikde nechyběly tratě pro účastníky v dětských kategoriích," uvedl ředitel a sládek pivovaru Petr Kaluža.

Není však propojení piva a běhu protimluvem? "Je to samozřejmě palčivá otázka, spousta lidí se nad tím pozastavuje. Ale já myslím, že PRIMÁTOR vstoupil do prostoru, kam měl. Za prvé negeneruje pouze pivo, ale i nealko pro mládež, pro děti. Navíc firma má svůj program co se týče sociálního cítění a rozvoje v regionu. V tomto směru chci upozornit, že jedna z částí našeho seriálu je i Běh pro hospic, který podporuje Hospic Anežky české v Červeném Kostelci. Letošní výtěžek přes 116 tisíc korun půjde na mobilní hospic," dodal Aleš Žďárský. Běh pro hospic podpořil i ambasador spisovatel Michal Viewegh. Loni jím byl zlatý olympionik David Svoboda.

PRIMÁTOR CUP 2019
Běh Babiččiným údolím - 7. dubna, Ratibořice
Lázeňská sedmička - 4. května, Velichovky
Běh Teplickými skalami - 25. srpna, Teplice nad Metují
Montacké vlny - 14. září, Náchod
Běh pro hospic - 21. září, Červený Kostelec
Cena Metuje - 5. října, Nové Město nad Metují
Běh Hronov - Náchod - 19. října

Do cíle letošního ročníku PRIMÁTOR CUP doběhlo 3140 běžců, v roce 2018 to bylo 2796 běžců. Z toho bylo 994 dětí, v roce 2018 celkem 775 dětí. Poměr mezi ženami a muži byl víceméně vyrovnaný, s mírnou převahou pro muže. Zhruba 55 ku 45 procentům. Celkem pět borců, z toho tři ženy, se zúčastnilo všech sedmi podniků. Spodní věková hranice nebyla dána, nejstarším běžcem byl Vítězslav Jansch (85) z Jablonce nad Nisou.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)