Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • V Polsku se hrála česká hymna pro Svoboda Tatra Team
banner

V Polsku se hrála česká hymna pro Svoboda Tatra Team

Karel Hrnčíř

Úterý, 4. července 2017

V Polsku se hrála česká hymna pro Svoboda Tatra Team

V sobotu 1. července byla v regionu Drawsko Pomorski, v severním Polsku, nedaleko přístavu Štětín, zakončena jedna z nejznámějších cross-country rallye v Evropě - Rallye Breslau. Byl to již 23. ročník této oblíbené soutěže terénních vozidel a motocyklů.

Více než 1500 kilometrů tratí připravených pro půldruhou stovku jezdců a posádek vedlo lesnatou přímořskou krajinou. Jestliže v dřívějších letech bylo pro Rallye Breslau synonymem sousloví "bitva v blátě a bahně", ta letošní rallye byla spíše o závodech na tratích se štěrkovým či písečným podkladem v lesnatých úsecích a stepních porostech s důrazem kladeným na rychlost – to vše pro třídy Cross-Country. Ale i ti, kteří chtěli bojovat s vodními příkopy a horami bahna tu možnost měli a to ve třídě Extreme.

Závod dokončilo celkem 113 posádek soutěžících ve 13 kategoriích závodních strojů. O náročnosti celé soutěže svědčí i to, že celkem 33 jezdců a posádek závod Rallye Breslau tentokrát nedokončilo. O to větším úspěchem bylo, že jediná česká posádka v této rallye – broumovský Svoboda Tatra Team na voze Tatra 815 "Dakar" soutěžící v kategorii kamiónů o hmotnosti nad 7,5 t – ve své kategorii zvítězila. Posádka ve složení Václav Svoboda – pilot vozidla, Zdeněk Novák – 1. navigátor, Milan Drázda – 2. navigátor zvládla celou trať rozdělenou do osmi etap v celkovém čase 29:46:45, se znatelným náskokem, před belgickou posádkou Nouwen-Raemen-Schepers na voze Iveco Trakker a posádkou holandskou ve složení Van Geest-Muller-Deelen na voze Scania 6X 6 113.

"Závod Rallye Breslau sleduji už spoustu let. Poprvé jsme závod jeli před jedenácti lety, pak ještě několikrát... Nyní jsme se sem vrátili po tříleté přestávce," říká vítěz kategorie kamiónů a šéf Svoboda Tatra Teamu Václav Svoboda a pokračuje: "Jsem příjemně překvapen dokonalou organizací závodů, lékařským zabezpečením i kvalitou zázemí, které pro jezdce a posádky v průběhu závodů poskytuje více než stočlenný organizační tým. A co mne sem táhne? Je to největší evropský off-road závod. Kdysi závod začínal v Německu a končil tady v severním Polsku u Baltu. Dnes už se koná jen v Polsku, ale náročnost tratí a dobrá konkurence je tu pořád, a to je to co mne sem táhne. Z letošního vítězství mám obrovskou radost. Už po prvních dvou dnech jsme byli na prvním místě a díky tomu jsme získali cenu za 1. místo v odděleně klasifikované soutěži GORM (Germany Off Road Masters). Po tom se ale před námi klenulo ještě 6 etap a přes 1000 km těžkých tratí. Nakonec se nám podařilo prvenství udržet až do konce, i když to vůbec nebylo jednoduché. Dojeli jsme bez bočních oken a jen s torzem volantu, ale přesto první...! Velký dík patří všem členům posádky i celému týmu mechaniků a lidí, kteří pomáhali zajišťovat zázemí týmu a naši účast tady."

Svoboda Tatra Team tak absolvoval svůj letošní první velký závod úspěšně. A jaké má tým plány do druhé poloviny letošního roku? "Nyní po Rallye Breslau budeme intenzivně na voze pracovat. I když je auto v celkem dobré kondici, musíme provést drobné opravy všeho, co se během náročných závodů v Polsku rozbilo. Zaměříme se také na design nástavby a seřízení tlumičů. Na podzim by nás měly čekat závody v Bulharsku a Německu. Sezónu zakončíme, už tradičně, opět tady v Polsku, kdy se počátkem listopadu zúčastníme závodů Baja Zagan," řekl v cíli Rally Breslau Václav Svoboda.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)