Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Z Teplic nad Metují pocházejí dvě úspěšné sestry - atletky Ulrichovy
banner

Z Teplic nad Metují pocházejí dvě úspěšné sestry - atletky Ulrichovy

René Herzán

Pátek, 11. srpna 2017

Z Teplic nad Metují pocházejí dvě úspěšné sestry - atletky Ulrichovy

Kateřina Ulrichová se narodila v únoru 1987 v Jaroměři. Ve dvou letech se přestěhovala do Teplic nad Metují, kde žila do svých 20 let. V současné době žije a trénuje atletiku v Praze. Její sestra Alena se také velmi úspěšně věnuje atletice.

Jaké byly vaše sportovní začátky a kdy jste začala s atletikou?

Sportovní začátky jsou spjaty s lyžařským oddílem TJ Slavoj Teplice nad Metují pod vedením manželů Moravcových, později Tomášem Janákem a manžely Thérovými. Protože mě z celé lyžařské přípravy nejvíc bavilo a šlo běhání (hlavně přespolní běhy), rozhodla jsem se odejít v 15 letech studovat na Sportovní gymnázium do Pardubic, kde jsem se specializovala na atletiku, kterou dělám závodně dodnes. Předtím jsem ze Základní školy v Teplicích nad Metují přestoupila na 8-leté gymnázium v Trutnově. V průběhu studia na gymnáziu jsem si k lyžařskému oddílu přibrala postupně ještě volejbal a těsně před odchodem na SG i atletiku (to abych nebyla při příchodu na SG úplný atletický amatér). S atletikou jsem začínala v trutnovském oddíle TJ Lokomotiva Trutnov. Díky skvělým všeobecným základům z lyžařského oddílu jsem neměla v tréninku problém i mezi dětmi, které atletiku dělaly i několik let. Po příchodu na sportovní gymnázium jsem přestoupila i do oddílu AC Pardubice, později s rostoucí výkonností do Hvězdy Pardubice.

Jaké byly vaše první sportovní úspěchy?

Během studia gymnázia jsem se stala 2x mistryní České republiky na 400m překážek v kategorii juniorek a jednou mistryní republiky na stejné trati v kategorii do 22 let. Stříbrnou medaili jsem získala v juniorkách na 400m. Několikrát jsem reprezentovala ČR při mezistátních utkání v kategoriích juniorek a do 22 let.

Kam jste zamířila po gymnáziu?

Po střední škole jsem začala studovat Univerzitu Hradec Králové – obor Sportovní management, bakalářské studium. V té době jsem stále dojížděla trénovat za trenérem Jaroslavem Jónem do Pardubic (ten mě trénoval i v době studií na SG). Po absolvování bakalářského studijního programu jsem musela odejít na navazující magisterské studium do Prahy (FTVS) a s tím souvisel i můj přestup k trenérce do Prahy. V Praze jsem postupně dostudovala a změnila trenéra i oddíl, jímž je do současné doby Petr Novotný a klub ASK Slavia Praha. Pod vedením trenéra se mi v letošní sezoně podařilo překonat hranici jedné minuty na trati 400m překážek (pro mě magická hranice) a získat stříbro na MČR mužů a žen v Třinci (můj výkonnostní cíl už od juniorek), což je zatím můj největší atletický úspěch.

Kde se cítíte "doma"?

I přesto, že jsem víceméně už Pražačka, na svůj rodný kraj nedám dopustit a hrozně ráda se domů vracím. Stejně jako nadšeně vzpomínám na dětství zde strávené a na své sportovní začátky na naší malé sjezdovce na Kamenci nebo v tělocvičně teplické školy.

Foto Denisa Kisialová a Jiří Kottas

Článek k tématu: Nová Mistryně České republiky v atletice Alena Ulrichová: Doma se cítím v Teplicích nad Metují

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)