Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Zvuk startovní trumpetky vyslal běžce na trať Sluncekrosu již po čtyřicáté

Zvuk startovní trumpetky vyslal běžce na trať Sluncekrosu již po čtyřicáté

Jana Lacina Jenková, foto archiv Sluncekros

Úterý, 1. října 2024

Zvuk startovní trumpetky vyslal běžce na trať Sluncekrosu již po čtyřicáté

V sobotu 28. září 2024 odstartovalo na devět kilometrů dlouhou trať terénního běhu Sluncekros 79 běžců. Závod se z osady Skály nad Teplicemi nad Metují (Bischofsteinu) běhá bez přestávky již od roku 1985 a letos oslavil jubilejní 40. výročí.

„V době, kdy jsem závodně lyžoval za Machov, jsem závod začal pořádat jako jednu z dalších možností podzimní přípravy na hlavní lyžařskou sezonu,“ přibližuje vznik závodu jeho zakladatel Václav „Slunce“ Kubeček. Zatímco v prvních ročnících se jednalo o komorní záležitost, dnes se na trať každoročně vydává kolem stovky závodníků a s organizací pomáhá lyžařský oddíl SKI Police nad Metují.

„Název závodu je odvozen od mé přezdívky,“ odtajňuje netradiční název pořadatel, kterému v komunitě běžců okolo závodu opravdu nikdo neřekne jinak než „Slunce“ a dodává, že „dlouhá trať je od prvního ročníku stejná, jen později přibyla zkrácená varianta pro všechny, kteří si na devítikilometrový okruh netroufali“. Vzhledem k tomu, že se podoba trati nemění, je možné porovnávat traťové rekordy. V mužské kategorii historicky závod nejrychleji zaběhl v roce 2003 Oskar Šretr v čase 0:37:19, v kategorii žen padl traťový rekord v roce 2023 díky Josefíně Šturmové, která zvítězila v čase 0:45:07.

Devět kilometrů dlouhý terénní běh vede náročným skalním terénem. Po startu v osadě Skály se běžci vydávají táhlým sběhem po žluté turistické značce kolem Mariánské kapličky k pramenu sv. Huberta. Zde odbočují na úzkou pěšinu, která je prudkou divokou roklí dovede k silnici z Teplic nad Metují. Doleva se odpojuje zkrácená trať, zatímco dlouhá trať pokračuje po silnici směrem na Teplice. Po několika stech metrech (u sloupu připomínajícího stavbu silnice) trať odbočuje pěšinou doleva a závodníky čeká prudký výběh na Kraví horu. Po zelené turistické značce se z Kraví hory pokračuje přes Třiadvacet mostů do Teplického údolí a přes Čapí vrch běžci sbíhají zpět do osady Skály a do cíle.

S již tak náročným terénem trati zamíchal při jubilejním 40. ročníku odpolední déšť. Občas bylo obtížné vytáhnout nohy z hlubokého bláta a doslova akrobatické kousky museli závodníci předvádět na dřevěných lávkách či schodech. Naštěstí všichni běžci dorazili do cíle bez zranění.

Z prvenství na hlavní trati se letos radovali Jan Nápravník (čas 0:42:27) a Radka Krtičková (čas 0:50:18). Závodníky na zkrácené trati (děti) v cíli potěšily netradiční medaile v podobě perníkového sluníčka. Těm, kteří měli o svém startu jasno včas a přihlásili se předem, bude účast na jubilejním ročníku připomínat pamětní tričko.

 

Autorka je spolupracovnicí redakce.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)