Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Anketa: Co pro vás znamenají Velikonoce?
banner

Anketa: Co pro vás znamenají Velikonoce?

Michaela Plchová, foto archiv APRB

Neděle, 9. dubna 2023

Anketa: Co pro vás znamenají Velikonoce?

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem s hlubokým duchovním významem. Počínaje Květnou nedělí držely se celý Svatý (Pašijový) týden vrcholící oslavou Vzkříšení na Velikonoční neděli. Zatímco v minulosti se ke každému dni Svatého týdne vázaly jasně dané zvyky, dnes nám jich už příliš nezůstalo. Světské oslavy Velikonoc se smrskly na jarní úklid, pečení velikonočního beránka, barvení vajíček a pondělní koledu. Zeptali jsme se několika obyvatel Broumovska, jak vnímají Velikonoce.

Otázka: Co pro Vás znamenají oslavy Velikonoc a jaké tradice/zvyky dodržujete?

 

Marie Jirmanová, Adršpach

Přiznám se, že Velikonoce moc nemusím. Na rozdíl od Vánoc, které miluji. Co se týká tradice, udělám si malou výzdobu doma – většinou květinovou a obarvím vajíčka v cibulových slupkách, koupím sladkosti a vlastně čekám, kdo přijde na koledu…

 

Petr Štěpnička, Broumov

Možná budu znít jako bezvěrec, ale Velikonoce pro mě znamenají především čas, kdy přichází jaro. Probouzející se příroda je pro mé teplomilné tělo zcela zásadní, těším se ze sílících paprsků, zpěvu ptáků i rostoucích bylinek. Velikonoční svátky mi tuto kulisu dotvářejí spíše pocitově, a to svojí tradiční veselou barvitostí.

Proto ani nedodržuji velikonoční zvyky, jako dítě jsem sice na koledu chodil, nyní mi však přijde jako „politicky nekorektní“ nebo prostě hloupé, abych našim něžným polovičkám naplácal zadek, a ještě na nich poté vyžadoval hlt kořalky (navíc když druhý den musí člověk do práce). Na druhou stranu uznávám, že kdybych žil někde na jižní Moravě, krajem zněly lidové písničky a po cestách chodily v krojích oděné „děvčice“, asi bych neodolal a k obecnému veselení se s radostí a chutí přidal.

 

Lenka Fulková, Police nad Metují

Velikonoce pro mě znamenají oslavu příchodu jara. Od dětství se na tyto svátky těším. Setkáváme se s rodinou a přáteli. Dodržujeme známé tradice jako je barvení a zdobení vajíček, peču velikonočního beránka a manžel se synem si pletou pomlázky.

Zároveň mě těší příprava těchto svátků ve škole s dětmi. Hodně si o Velikonocích povídáme. A každým rokem také chystáme výrobky na prodejní výstavu.

 

Mikuláš Mašek, Teplice nad Metují

Nedržím křesťanské Velikonoce, spíš se z Velikonoc raduji. A mám dobrou náladu. Pro mě je to takový odpočinkový svátek, ale jinak dodržuji zvyky jako hledání sladkostí, které nechal na zahradě velikonoční zajíček a pletení pomlázky. S ní pak chodím do poledne koledovat po vesnici.  No a pro mě Velikonoce znamenají svátky radosti. Hlavně, že přichází jaro.              

 

Adéla Vitvarová, Hradec Králové

Velikonoce pro nás znamenají pečení mazance, perníčků (jarních a zvířecích tvarů) a různých dalších dobrot a velikonoční nádivku. Bydlíme na vesnici za Hradcem a stále se tradice dodržuje (od malých koledníků i po ty 20+). Dcera hledá po zahradě sladkosti (a třeba i knížku) od velikonočního zajíčka. Barvení vajec každoročně obměňujeme a vymýšlíme něco nového – letos je v plánu obarvení rýže a vajíčka v ní „vyválet“ – vznikne zajímavá mozaika. Žádné konkrétní a netradiční zvyky u nás nejsou.

 

Ondřej Kozmor Moravec, Šonov

Velikonoce pro mě znamenají iluzi... a něco, co z úhlu pohledu na planetu, život a vesmír nedává žádnej smysl... Je to naprosto profánní. Svátek nedodržuji, jsem abstinent.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)