Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • ANKETA: Jaký byl uplynulý rok 2023?

ANKETA: Jaký byl uplynulý rok 2023?

BF, MM, ilustrační foto archiv

Neděle, 31. prosince 2023

ANKETA: Jaký byl uplynulý rok 2023?

Zeptali jsme se několika osobností z Broumovska, jak hodnotí uplynulý rok 2023. Co v něm podařilo a co už méně? (Respondenti jsou řazeni dle abecedy.)  

Pavlína Jarešová, starostka Meziměstí - 

Uplynulý rok pro mě to byl strašně rychlý, jen jsme přivítali rok 2023, už se s ním loučíme.  V průběhu roku jsem se setkala s mnoha zajímavými lidmi, třeba jsem společně se starosty Broumovska a Policka poobědvala s prezidentem a první dámou. Co se mi podařilo? Podařilo se mi udržet si dobrou náladu. Po pracovní stránce bych vyzvedla výměnu veřejného osvětlení v částech Březová, Ruprechtice a Vižňov.  Méně už se mi dařily letošní vánoční přípravy – dopis Ježíškovi se mi podařilo odeslat na poslední chvíli. Naštěstí to nejdůležitější je být spolu, a to naše rodinka zvládla. Příští rok se chystám věnovat lepšímu rozvržení svého času. Více času chci věnovat své rodině, pro sebe si pak přeji naučit se více odpočívat. Začala jsem se saunováním, jehož největší výhodou je, že nemám v kapse telefon. 

 

Ester Korandová – Voda na Broumovsku, komunitní škola Tilia

Rok 2023 vnímám osobně velmi pozitivně a úspěšně. Povedlo se mi dostudovat, prozatím, a poznala jsem mnoho skvělých lidí. S deseti rodinami jsme rozjeli komunitní školu a stala jsem se součástí skupiny Voda na Broumovsku. Když nad tím tak přemýšlím, povedlo se toho mnoho, nesmím však zapomenout zmínit několik výsadeb alejí s veřejností. Díky událostem tohoto roku jsem si uvědomila, jak je důležitý lokální přístup, místní komunity a propojenost lidí, přírody a kompetencí. 

Ne vždy se vše daří, ale i z toho, co se až tak nepovedlo, se snažím vždy brát něco pozitivního. Z Roku 2023 si do roku 2024 beru poznání, že musím více dbát na sebe a svou psychohygienu.To se mi v tomto roce moc nedařilo a do jeho konce dojíždím se skřípějícími koly.

 

Eva Kroupová, pedagožka, hudebnice, spisovatelka

Letošní rok byl ve znamení pohybu. Po dvaceti letech jsem začala sportovat. A pustila se do toho, co mi opravdu nikdy nešlo, do míčových sportů. Příští rok chci vytrvat, zdá se mi, že je zdravá nejen vyvíjená fyzická aktivita, ale zejména dovolení si zasmát se sám sobě.

 

Stanislav Pitaš, Undergroundový klub Eden

Rok 2023 byl pro mne rokem radosti proto, že Andrej Babiš prohrál prezidentské volby. A co se mi povedlo? Přežít, i když s podlomeným zdravím. Příští rok tak budu pracovat na tom, abych neumřel vleže. 

 

Petra Soukupová, Police Symphony Orchestra

Rok 2023 byl pro mě rokem plný velkých neviditelných důležitých momentů a změn, ať už v pracovním, tak i osobním životě. Myslím, že ho stále nemám zpracovaný natolik, abych ho dokázala objektivně zhodnotit. Za co jsem ale opravdu ráda, že jsem ho mohla sdílet s tolika krásnými lidmi, které kolem sebe mám. Možná bych si přála rok 2023 prožít o něco skromněji a trpělivěji. Mám velké štěstí, že jsem se narodila právě do tohoto časoprostoru a přála bych si být méně součástí všech lákadel privilegované části světa.

 

Jiří Škop – starosta Police nad Metují

Uplynulý rok vnímám jako zlomový. Zjistil jsem, že i snaha o veřejné blaho má své meze. Není nad osobní zdraví, neboť pokud nejsem zdravotně v pořádku, nemohu sloužit občanům, nemohu tu být pro rodinu, pro přátele. A takové chvíle už nechci zažívat! Podařilo se mi tedy mentálně začít pracovat s tím, že je třeba o sebe pečovat, být někdy trošinku sobecký, vrátit se ke sportu a omezit sezení u počítače! Bohužel se mi úplně nepovedlo toto mentální nastavení přetavit v reálné činy v oblasti objemu cvičení a aktivního pohybu, a je tak na čem pracovat!

 

Arnold Vodochodský, starosta Broumova 

Celkově hodnotím rok 2023 pro naše město kladně. V oblasti investic jsme úspěšně překonali problémy spojené s projektem „Domov důchodců“, kde bylo mj. nezbytné vypracovat novou projektovou dokumentaci. Vzniklé vícenáklady projektu ve výši 49 mil. Kč budou z větší části pokryty z vyjednané mimořádné finanční podpory od Královéhradeckého kraje, jež činí 41 mil. Kč. Z dalších úspěchů bych rád vyzdvihl zachování dvou železničních přejezdů v Broumově, které byly počátkem roku navrženy ke zrušení. Díky konstruktivním jednáním se Správou železnic a spolupráci s příslušnými orgány se nám podařilo zachovat jejich provoz. Tento úspěch by nebyl možný bez aktivního zapojení místní samosprávy a občanů. Jako úspěch vnímám i druhé místo v soutěži o evropské hlavní město kultury. Toto ocenění nám přináší nejen prestiž, ale i možnost prezentovat naše město na evropské scéně a rozvíjet kulturní aktivity pro obyvatele i návštěvníky našeho města.

Město Broumov společně s Dobrovolným svazem obcí stále bez úspěchu hledá pro náš region zubaře a dětského lékaře. Dalším velkým problémem je postupný úbytek obyvatel, který se nám nedaří zastavit. Stále zde máme k prodeji volné zasíťované parcely na Spořilově, určené k zástavbě. Od začátku příštího roku začneme připravovat projekt výstavby nového bytového domu. Jak jsme již dříve informovali, změníme také směrnici, která definuje podmínky pro pronajímání bytů v domech ve vlastnictví města. Přeji vám šťastný a pohodový rok 2024!

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)