Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Betlémské světlo a předvánoční naladění na Broumovsku
banner

Betlémské světlo a předvánoční naladění na Broumovsku

Michaela Plchová, foto archiv Pellyho domy

Středa, 21. prosince 2022

Betlémské světlo a předvánoční naladění na Broumovsku

Přinášíme přehled, kam je možné zajít na vánoční koncerty či si vyzvednout Betlémské světlo.

Předvánoční shon vrcholí a je na čase se také svátečně naladit. Kromě předvánočních večírků a školních besídek je možné zajít si na nějaký koncert se vánoční a duchovní hudby. Již ve středu 21. prosince od 19 hodin se v kostele sv. Petra a Pavla v Broumově koná vystoupení žáků, učitelů a přátel Základní umělecké školy v Broumově, kteří zahrají a zazpívají českou mši vánoční J. J. Ryby „Hej, mistře!“. Spolu s nimi vystoupí pěvecký sbor Stěnavan.

Další předvánoční koncert se uskuteční 23. prosince od 17 hodin v Martínkovicích, kde pod vedením Kláry Dušánkové vystoupí pěvecký sbor Clari Cantus a jeho sólisté. Na varhany hraje Ondřej Rozum.

Tradiční akcí, která se po dvou covidových letech vrací 23. prosince naživo na polické náměstí je Předvánoční vytrubování. Začíná v 18 hodin a připraven je pestrý program nejen vánoční hudby. Vytrubovat budou žáci a učitelé žesťového oddělení polické Základní umělecké školy a spojeno bude se slavnostním předáním Betlémského světla lidem. To do Police nad Metují, ale i do Teplic nad Metují a dalších míst, přivezli skauti a skautky ze střediska Skaláci. Po skončení programu na náměstí se hráči sboru a zájemci vypraví pěšky na Hvězdu, kde se o půlnoci v kapličce koná druhá část Předvánočního vytrubování. Komu se nechce vyrazit pěšky, může na místo dorazit před půlnocí autem.

Převzetí Betlémského světla je krásný zvyk, který se udržuje díky skautům po celé republice. Stejně jako do jiných míst, dovezli ho skauti na Broumovsko už v sobotu 17. prosince vlaky a možnost si od něj zapálit vlastní lucerničku měli lidé už na nedělních mších následujícího dne. Kdo tuto možnost zatím nevyužil, může tak učinit například v Broumově na Štědrý den, kde bude tradičně k dispozici pro veřejnost mezi 14 a 16 hodinou v kostele sv. Petra a Pavla.

V Teplicích nad Metují bude od středečního večera možnost zapálení Betlémského světla na Horních Teplicích (Horní 61) u Mrázů. V Dědově bude Betlémské světlo umístěno ve škole ve výklenku pod schody.

Během sváteční dnů je možné rovněž navštívit několik koncertů – v Adršpachu, Vernéřovicích, Ruprechticích a Božanově (od 19 hodin, Jakub Hrubý a spol.). Mezi svátky pak například v Meziměstí.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)