Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Bezděkov nad Metují získal Zlatou cihlu v soutěži Vesnice roku
banner

Bezděkov nad Metují získal Zlatou cihlu v soutěži Vesnice roku

Text a foto Michaela Mašková

Středa, 12. června 2024

Bezděkov nad Metují získal Zlatou cihlu v soutěži Vesnice roku

Obec Bezděkov nad Metují byla oceněna za obnovu pláště kostela sv. Prokopa a celého přiléhajícího areálu, který zahrnuje hřbitov, školu a faru.

„Určitě máme radost!“ říká starosta obce Bezděkov nad Metují Miroslav Maroul a dodává: „Touto úpravou došlo k vzhledovému zhodnocení celého areálu.“ Ocenění v kategorii A, které se také někdy říká Zlatá cihla, je zhodnocením několikaletého úsilí obce. Ocenění se jí dostalo za to, že „pomohla obnovit vnější plášť kostela sv. Prokopa, národní kulturní památky a dominanty obce. Zároveň obnovila a architektonicky výjimečně povýšila celý areál kostela včetně navazujícího veřejného prostoru s přiléhající farní a školní budovou“.

 

Spolupráce se vyplácí

Celý prostor je rozdělen na dvě majetkové části – církevní a obecní. Církevní zahrnuje Národní kulturní památku kostel sv. Prokopa (součást broumovské skupiny kostelů) spolu s původním hřbitovem a starou kamennou zdí, která je rovněž památkově chráněna. Obecní část tvoří nový hřbitov, škola a celé prostranství mezi těmito stavbami. Tradiční centrum obce uzavírá farní budova, která je však v soukromém vlastnictví.

Díky spolupráci s Římskokatolickou farností Police nad Metují, která začala už okolo roku 2018, se každý rok udělal kus práce. „Začalo se opravou kostela sv. Prokopa a my jako obec jsme dále pokračovali stavbami okolo. Pomohli jsme také farnosti s podáním a vedením žádosti o dotaci. Veškeré práce byly dokončeny letos v květnu,“ upřesňuje zastupitelka Eva Gennertová.

Celkové náklady na opravu pláště kostela, ohradní zdi okolo hřbitova, rekonstrukci soch, vybudování kolumbária v nové části hřbitova a veřejného prostranství před kostelem vyšly zhruba na 12 až 13 milionů korun a obec na ně kromě vlastních prostředků čerpala také různé dotační tituly. Veřejné prostranství, kterému kromě staveb dominuje vzrostlá alej, je vyvedeno v historizující dlažbě a byly na něj použity pískovcové i žulové prvky, aby se prostor doplnil o historický nádech. Zároveň se provedly práce na pěti sochách – jde o sochu Panny Marie Bolestné, sv. Jana Nepomuckého, sochy klečícího a stojícího anděla vedle kolumbária a centrální kříž na hřbitově.

 

Místo potkávání

„Jde o místo, které vždy sloužilo jako místo potkávání se lidí v obci a věříme, že tomuto účelu bude sloužit i nadále. Snad i více než dříve,“ říká starosta Maroul. V kostele sv. Prokopa se pravidelně konají mše a také zde probíhají koncerty letního festivalu Za poklady Broumovska či vánoční koncerty. „Sbíhají se tu duchovní, vzdělávací a pietní aktivity, které k sobě patří a tvoří jeden celek,“ upozorňuje starosta. Podle něj jde o nejdůstojnější místo, které obec má.

Bezděkovský kostel sv. Prokopa přivádí do obce návštěvníky každý den. Podle slov správce kostela pana Vernera, není prý dne, kdy by se u areálu kostela nezastavil nějaký turista či cyklista. Kostel je běžně otevřen pouze k nahlédnutí skrze mříž, pokud však přijede větší výprava návštěvníků, je správce kostela Verner připraven jim kostel otevřít k prohlídce.

U kostela je také nově umístěn poutnický kámen (psali jsme již dříve ZDE). I z toho důvodu chce obec prostranství dále zlepšovat. „Budeme žádat o dotaci na sociální zázemí pro turisty či návštěvníky, které chceme umístit v blízkosti areálu kostela. Doufejme, že to dopadne a příští rok už budeme moci nabídnout návštěvníkům i možnost se opláchnout a dojít si na toaletu,“ upozorňuje starosta.

 

Přípravy nás stmelily

Stejně jako jiné obce, také bezděkovští zastupitelé potvrzují, že přípravy na účast v soutěži jsou náročné. „Všichni jsme dělali, co mohli, aby to klaplo,“ říká Eva Gennertová a vysvětluje, že do obce přijela jedenáctičlenná komise složená ze zástupců různých institucí, vítězných obcí let minulých, zástupců památkové péče a ministerstva pro místní rozvoj a další. Obec má dvě hodiny na to, se předvést. „Vypadá to jako dlouhá doba, ale není,“ říká starosta Maroul.

Obec již v roce 2015 získala ocenění Zlatá cihla za hospodářskou budovu v areálu sběrného dvora navrženou tak, aby zapadala do venkovského rázu obce. „Od té doby jsme toho hodně udělali a máme co ukázat,“ myslí si Eva Gennertová, podle které je pro obce určitě důležité se těchto soutěží účastnit, přínosných faktorů včetně nových zkušeností vidí spoustu. Také starosta Maroul vnímá účast v soutěži jako prospěšnou: „Pokud se obec chce účastnit každý rok, musí se to trochu hýbat, aby měla co ukázat,“ říká.

Bezděkov nad Metují se stále rozvíjí – díky stavebním pozemkům se zde zvýšil počet obyvatel, škola bude od příštího roku nabízet také 5. ročník, byla vybudována nová kanalizace, sázejí se stromořadí… „Ani jsme nestihli ukázat všechno, takže příští rok se pravděpodobně přihlásíme znovu,“ prozrazuje Eva Gennertová a pochvaluje si: „Důležité bylo, že nás příprava na soutěž velmi stmelila, a to jak zastupitele, tak obec spolu se spolky a obyvateli.“

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)