Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumov 2028: Broumovský festival na konci léta
banner

Broumov 2028: Broumovský festival na konci léta

Anna Smékalová

Čtvrtek, 29. července 2021

Broumov 2028: Broumovský festival na konci léta

Poslední víkend v srpnu Broumov ožije festivalovou atmosférou. Společný festival broumovských kulturních institucí vznikl u příležitosti zakončení festivalu Za poklady Broumovska a jako přirozené rozloučení se s létem a specifickým „letním” broumovským životem plným kulturních událostí a setkávání se s novým v podobě našich vlastních cest, ale i návštěvníků objevujících Broumovsko.

Věříme, že festival bude příjemným spojením dvou světů; toho dobře známého koncertů v broumovských kostelích, celoročních oslav osobnosti Josefa Edlera von Schrolla, ale i toho nového v podobě navázané spolupráce mezi jednotlivými kulturními aktéry třeba v rámci speciálních prohlídek města a kláštera nebo mistrovskými vystoupeními rezidenčního umělce a skladatele festivalu Za poklady Broumovska. Na své si přijdou i milovníci výtvarného umění díky kurátorským prohlídkám výstav Ora et lege v broumovském klášteře, Čekání v Galerii Dům či výstavy Müllerova mapa českého království v expozici Muzea Broumovska.

V programu myslíme i na děti. Budou moci tvořit v rámci dílny k výstavě Letem světem, nejen s petem v galerii Lapidárium nebo autorskou knížku s rezidenční umělkyní Literárního domku Dagmar Urbánkovou a během soboty si užít dvě představení pro děti z dílny libereckého Naivního divadla. Pro více informací sledujte stránky jednotlivých pořadatelů, kterými jsou Za poklady Broumovska, Vzdělávací a kulturní centrum Broumov, město Broumov a Varhanní léto.

Letošní ročník vnímáme jako tzv. „nultý”, jako zkoušku naší spolupráce. Budeme velice rádi, když se v budoucnu seznam pořadatelů a aktivit bude rozrůstat tak, aby si na své přišel opravdu každý –Broumovák, stejně jako náhodný turista anebo návštěvník cílící na konkrétní kulturní akci, a že Broumov společně zažijí zase trochu jinak. Těšíme se s vámi na viděnou a doufáme, že si v programu najdete to své.   

Mini-rozhovor s Jitkou Smolíkovou

Jitka Smolíková se po absolvování Gymnázia Broumov vydala do Zlína za studiem marketingových komunikací a arts managementu. Nyní už třetím rokem povede festival Zlin Design Week, který se věnuje podpoře mladých designérů, začala pracovat pro výzkumnou laboratoř red lab na místní univerzitě a občas ji můžete najít i v květinářství Kytku do bytku. V rámci spolupráce s Nadačním fondem Broumov – město kultury má v současné chvíli na starosti produkci nové vizuální identity města.

Jitko, pocházíš z Broumova, ale již několik let převážnou většinu času trávíš ve Zlíně. Dokázala bys porovnat život v těchto dvou městech a říct, v čem jsou ti jednotlivá města inspirací a co bys z jednoho do druhého ráda přenesla?

Těžká otázka, ale čekala jsem ji. V každém městě jsem trávila nebo trávím jinou část svého života, Broumov mám spojený se studiem na gymnáziu, kdy člověk přemýšlí, co by ho bavilo dělat. Zlín je pak hledané východisko, dílek skládačky, který hezky zapadl na místo.

Když se bavíme o onom porovnání, napadá mě několik věcí, které vnímám v obou městech, ale pokaždé v trochu jiném kontextu. Je to historie a snaha ji přetavit v budoucnost, specifická atmosféra a architektura města, určitá komornost, inspirativní lidé a něco ve vzduchu, díky čemu máte pocit, že můžete realizovat zajímavé věci.

Z Broumova jsem si odnesla vědomí, že se chci věnovat kultuře, a Zlín tohle přetavil v lásku k designu. Takže část z ní bych určitě směrovala zpátky do Broumova. A naopak Zlínu by slušela nějaká hezká, sdílená myšlenka, kam chceme jako celek směrovat kulturní dění v následujících letech. Tu teď vidím v Broumově vznikat.

Co se ti vybaví ve spojení Broumov – Broumovsko a léto?

První asociace – léto u nás doma na zahradě, pohoda, spousta knížek, zmrzliny, koláčů a výhled na Ruprechtický Špičák. Druhá asociace – Za poklady Broumovska, kde jsem pomáhala – zvláštní atmosféra letního večera a blažený výraz návštěvníků, kteří vychází z kostela. Třetí asociace – Klášterní kavárna, řada až ke dveřím a vedro k padnutí znásobené smažením palačinek.

Ta první je moje nejoblíbenější.

Budeme mít možnost se s tebou potkat na Broumovském festivalu na konci léta? Na jakou akci se chystáš?

Pokud mě pracovní povinnosti neodvelí zpátky do Zlína, tak se určitě potkáme. Ráda bych vyrazila na komentovanou prohlídku po městě a kurátorskou prohlídku výstavy Ora et lege.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)