Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumov má podporu kraje ve snaze stát se Evropským hlavním městem kultury 2028

Broumov má podporu kraje ve snaze stát se Evropským hlavním městem kultury 2028

Královéhradecký kraj

Středa, 9. června 2021

Broumov má podporu kraje ve snaze stát se Evropským hlavním městem kultury 2028

Broumov usiluje o titul Evropské hlavní město kultury roku 2028. Město plánuje podat přihlášku během příštího roku a nyní zpracovává komplexní dokument, který zahrnuje například vytvoření kulturní koncepce či přípravu a koordinaci propojení jednotlivých kulturních aktivit a aktérů. Rada Královéhradeckého kraje na včerejším jednání doporučila zastupitelům tuto snahu podpořit.

„Broumov má před sebou možnost sehrát důležitou roli v kraji, kterému se pomocí rozvoje kulturních a kreativních odvětví podaří změnit svou image a zvýšit kvalitu života obyvatel. Vytvořit nová pracovní místa a být například i atraktivním územím pro investory. Kandidatura Broumova na hlavní evropské město kultury tak posílí značku regionu jako kraje podporujícího a rozvíjejícího kulturu. Město má naši plnou podporu,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová.

Titul Evropské hlavní město kultury každoročně propůjčuje Evropská unie vybraným evropským městům. Pro každý rok jsou vybrané dva členské státy, které budou nositelé titulu – v roce 2028 to bude Česká republika a Francie. Vybrané kulturní metropole pak mají možnost v celosvětovém měřítku představit svůj potenciál v oblasti kultury a jeho následný přínos nejen celospolečenský, ale i ekonomický a sociální.

Broumov nyní zpracovává přihlášku, na jejímž základě odborná porota rozhodne o postupu žadatele do druhého kola. V roce 2023 by tak mělo být jasné, zda se Broumov stane Evropským hlavním městem kultury 2028. Město poté bude mít necelé čtyři roky na přípravu samotných aktivit pro rok, kdy ponese prestižní kulturní titul.

Vedení Broumova ve spolupráci s Agenturu pro rozvoj Broumovska založilo Nadační fond Broumov – město kultury, který kandidaturu připravuje a koordinuje aktivity související s tímto projektem.

Královéhradecký kraj broumovské kandidatuře vyjádřil podporu již před rokem v červnu, kdy krajští radní udělili městu záštitu nad jejich projektem. Pokud kandidatura města Broumova uspěje a postoupí do druhého kola soutěže, vedení kraje s městem plánuje uzavřít memorandum o spolupráci.

Titul Evropské hlavní město kultury je každoročně udělován již více než 35 let. Prestižní titul v historii získala dvě česká města. Poprvé byla v roce 2000 vybranou kulturní metropolí Evropy Praha, podruhé o patnáct let později se jí stala Plzeň.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)