Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumov má svůj betlém
banner

Broumov má svůj betlém

Michaela Plchová, foto archiv Evy Kroupové

Sobota, 26. listopadu 2022

Broumov má svůj betlém

Na první adventní neděli 27. 11. v 16 hodin se představí veřejnosti broumovský betlém. K vidění bude na Kostelním náměstí pod věží kostela sv. Petra a Pavla.

Broumovský betlém bude mít 14 postav v životní velikosti, chlév, jesličky, stromky i osvícení. Postavy vznikly podle předlohy regionální výtvarnice Jitky Matěnové (ta je zároveň ilustrátorkou Pohádek a Písniček z broumovského dolíku). Kromě klasických betlémových postav jako je Panna Marie, Josef, Ježíšek, či tři králové představí též postavy ze zmíněných dětských knížek. K vidění bude například dětem dobře známá víla Anděla či dvojice obříků přestrojených za pasáčky. Krásně vyřezávaný chlév a jesle pocházejí z dílny místního mistra práce se dřevem Jaromíra Skřivánka. „S nápadem na stavbu venkovního betlému v našem městě přišla moje kamarádka, Broumovačka Veronika Křišťálová. Na realizaci s celým týmem pracujeme téměř půl roku a už se těšíme, že se nyní v adventním časem betlém zpřístupní veřejnosti. Ne náhodou bylo k instalaci zvoleno místo u kostela sv. Petra a Pavla. Pohybuje se zde množství dětí z přilehlých škol a zároveň se prostor dlážděného kostelního náměstíčka pod věží jeví více než specificky broumovský,“ vysvětluje vznik Betléma jedna z organizátorek projektu Eva Kroupová. Betlém vznikl díky technické a finanční podpoře města Broumov, osvětlení si vzal na starost Tomáš Cirkl. Stromky k dozdobení prostranství poskytla Lesní společnost Broumov Holding, a.s. Broumovský betlém je majetkem města a měl by být k užití nejméně 10 následujících let.

Představení betlému veřejnosti je spojené s hudebním programem, který na Kostelním náměstí začíná v 16 hodin a připravuje ho zejména Gymnázium Broumov. Předvánoční písně hudebně ztvární studentská kapela Ježkovy Voči. Jak říká jeden z jejích členů, student Jan Andrš: „Máme rádi nepřekonatelnou českou klasiku Suchý + Šlitr, Voskovec + Werich+ Ježek. Podle legendy Jaroslava Ježka se jmenuje i naše kapela Ježkovy Voči. Nebráníme se ani folku, country a moderním populárním písničkám. Každá věková kategorie si najde v našem repertoáru to své."

Po představení betlému proběhne na Mírovém náměstí slavnostní rozsvícení vánočního stromu a další kulturní program. „Přijďte s námi zapálit první adventní svíčku za zvuku kostelních zvonů," zve závěrem autorka dětských knížek "z dolíku" Eva Kroupová.

 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)