Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumov si jde pro titul Evropské hlavní město kultury 2028
banner

Broumov si jde pro titul Evropské hlavní město kultury 2028

Jitka Smolíková

Pondělí, 3. října 2022

Broumov si jde pro titul Evropské hlavní město kultury 2028

Dvouletá příprava kandidatury Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028 je u konce. Zástupci historicky nejmenšího uchazeče o prestižní titul na začátku září odevzdali přihlášku a 12. října je čeká oficiální prezentace před mezinárodní porotou. Cestu na ni se rozhodli Broumovští pojmout kreativně a své město propojí s Prahou pěší poutí.

„Vycházíme z historie, dědictví i potenciálu Broumovska, navazujeme na tradici poutnictví, ale zároveň vyrážíme na cestu do budoucnosti,“ přibližuje myšlenku pouti programová koordinátorka broumovské kandidatury Petra Kultová. Cesta je rozdělena na několik úseků, které jednotliví „poutníci“ absolvují zároveň. Jelikož se o titul uchází region v úzké spolupráci nejen s Královéhradeckým krajem, ale také sousedním Polskem, počátečním místem cesty bude 9. října polské partnerské město Nowa Ruda.

Část pouti probíhá po Svatojakubské cestě a pokračuje přes Sloupno, které bylo důležitým spojovacím bodem mezi břevnovským a broumovským klášterem, až na Maltézské náměstí v Praze. Tam se nachází Ministerstvo kultury České republiky, tedy cílová destinace, kde broumovský tým 12. října přihlášku do soutěže představí.

„Společná cesta za prezentací je takovým symbolickým pokračováním dvouleté práce na přihlášce. Nebojte se vyrazit s námi! Stejně jako se do přípravy zapojovali různé kulturní i enviromentální organizace, umělci, školy, zástupci města, kraje, podnikatelé i místní obyvatelé od mladých po seniory, může se kdokoliv připojit k broumovské pouti,“ vybízí Pavla Jenková, která se stará právě o zapojování obyvatel do kandidatury.

„Už díky tomu, že se Broumovsko do soutěže rozhodlo zapojit, se v regionu začala dít spousta pozitivních změn. Na prezentaci se vydáváme s vědomím, že ať už se porota rozhodne jakkoliv, broumovská cesta rozhodně nekončí. Rozhodně ale věříme, že i malý region, jako je Broumovsko, může mít na Evropu důležitý dopad,“ doplňuje koordinátorka kandidatury Marie Silondi.

Pokud sedmitisícový Broumov uspěje v konkurenci krajských „velikánů“ Brna, Liberce a Českých Budějovic, stane se teprve třetím českým městem, které titul Evropské hlavní město kultury získá. V roce 2000 to byla Praha a o patnáct let později Plzeň.

Chcete se připojit k pouti z Broumova do Prahy 9. a 10. října 2022? Bližší informace o trase i kontakt, na který se můžete obrátit v případě zájmu, najdete na www.broumov2028.cz.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)