Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumov(sko) oživí 8 komunitních nápadů

Broumov(sko) oživí 8 komunitních nápadů

Michaela Plchová

Čtvrtek, 2. prosince 2021

Broumov(sko) oživí 8 komunitních nápadů

Grantový program Máme rádi Broumov(sko) zná svoje vítěze

Celkem bylo vybráno 7 projektů, které získají finanční podporu na rozjezd svého nápadu, celkem se mezi ně rozdělí 195 250 Kč.

Na 1. místě se s 257 hlasy umístil polický spolek Julinka s projektem Společně za naši krajinu a získal 30 tisíc korun. Druhé místo s 232 hlasy obsadil zdoňovský spolek Trinitas a na projekt Rozkvetlý Zdoňov obdrží 21 tisíc korun. Spolek Skály-Bischofstein se s 229 hlasy umístil na 3. místě a na projekt obnovy Zittova kříže pod Čapím vrchem dostane 30 tisíc korun.

Čtvrté místo obsadil záměr Roberta Carra na vybudování svejlů a broučích násypů v Teplicích nad Metují. Na 5. místo se dostala Barbora Černíková s nápadem vybudovat v Broumově místo pro setkávání a cvičení, komunitní zahradu a poradenské centrum. Šestý v pořadí je projekt Kristýny Kvapilové a její nápad na Svatojiřskou pouť: aneb od kostela sv. Barbory ke kostelu sv. Jiří a sv. Martina. Bosonohá pouť polického centra Mamina se dostala na místo sedmé.

Speciální cenu se rozhodl udělit starosta Broumova Jaroslav Bitnar bez ohledu na hlasování. Získal ji projekt Stonebalancingu v Broumově, který prostřednictvím své maminky podaly dvě dívky. Jejich iniciativu odměnil starosta částkou 6 tisíc. „Mládež je naší budoucností, a proto bychom jim měli vždy dávat příležitost, aby se mohli do fungování našeho města zapojit,” vysvětluje starosta, proč se k tomuto kroku rozhodl.

Grantový program Máme rádi Broumov(sko) vyhlásily v rámci příprav kandidatury města Broumov na titul Evropské hlavní město kultury 2028 Agentura pro rozvoj Broumovska a Nadační fond Broumov – město kultury v září tohoto roku. Jedná se o první ročník jehož cílem je podpořit komunitní projekty a oživit celý region.

Hlasování probíhalo od 17. do 30. listopadu a zapojit se mohl každý, kdo je starší 12 let a je z Broumovska. Hlasující mohli vybírat ze 13 projektů a každý mohl udělit celkem 4 hlasy. Celkem hlasovalo 680 lidí, kteří dohromady udělili 1860 hlasů.  

Vítězné projekty se budou realizovat od ledna příštího roku, v lednu a v březnu se také zúčastní inspirativních vzdělávacích setkání. Tato setkání budou otevřena i veřejnosti. Grantový program Máme rádi Broumov(sko) bude vyhlášen také v roce 2022.

Mapu s podpořenými projekty a více informací o grantovém programu najdete na stránkách Nadačního fondu Broumov - město kultury a stránkách Agentury pro rozvoj Broumovska.  

Výsledky podrobně zde.

Podprobné představení jednotlivých projektů najdete na stránkách Našeho Broumovska v dalších dnech.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)