Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumov vyšplhal na žebříčku kvality života na 193. místo
banner

Broumov vyšplhal na žebříčku kvality života na 193. místo

Petr Osoba, foto Michaela Plchová

Čtvrtek, 30. prosince 2021

Broumov vyšplhal na žebříčku kvality života na 193. místo

Ředitel Strategické rady regionu Broumovsko Petr Osoba přináší širší pohled na žebříček Obce v datech, který zkoumá kvalitu života v obcích s rozšířenou působností.

Letos opět vyšel žebříček obcí sestavený firmou Obce v datech za přispění společnosti Deloitte. Každoročně se v něm srovnává kvalita života ve městech, která jsou tzv. obcemi s rozšířenou působností. Protože do této skupiny patří i Broumov, najdeme ho v žebříčku také. Po loňském 202. místě se hodnocení kvality života v Broumově zlepšilo téměř o desítku míst a Broumov nalezneme na 193. pozici, což je historicky nejlepší umístění v této anketě (celkově má žebříček 206 míst).

Toto konstatování by mohlo jako zmínka o této anketě stačit. Protože se však organizátorům daří zajistit žebříčku velkou mediální pozornost, najdou jeho výsledky vždy ohlas. Proto i letos přinášíme širší reakci, která ale může být téměř stejná jako ta v loňském roce, protože kromě postavení Broumova v žebříčku se toho bohužel moc nezměnilo.

Nechceme říkat, že na Broumovsku není co řešit a aktivně řadu projektů na zvýšení kvality života podnikáme. Jsme ale přesvědčeni, že kvalita života je daleko delikátnější koncept, než jak se ho snaží vyhodnotit autoři žebříčku, kteří také v této problematice obcím poskytují konzultace.

Pozici Broumova na žebříčku zásadně ovlivňuje jeho dopravní poloha. Při hodnocení je v určitých ukazatelích zohledněna vzdálenost dojezdu autem 30 minut od radnice. To je pro Broumov problém, protože v této vzdálenosti není žádné větší město, nevejde se sem Náchod ani Trutnov. Tento fakt v indexech nahrává velkým městům (která mají všechny služby na svém území) nebo městům v jejich zázemí, případně městům na dálnici. Tato dojezdová vzdálenost ovlivňuje řadu indexů použitých při hodnocení (dostupnost lékařů, lékáren, kin, supermarketů, bankomatů, restaurací, kin).

Napravenou chybou autorů žebříčku je letošní zařazení broumovské nemocnice do výpočtů, což úplně proměnilo hodnotu indexu dojezdu do nemocnice (loni jsme na to autory opakovaně upozorňovali). Je to zásadní faktor, který vedl ke zlepšení v rámci pořadí měst. Naopak letos Broumov nezískal body za střední školy, protože nově byla zohledněna jejich kvalita. Z indexu bohužel ale nejde zjistit, zda například nedošlo nedopatřením k opomenutí gymnázia (stejně jako loni v případě nemocnice) a dalších škol do 30 minut od radnice (např. v Hronově a Velkém Poříčí) nebo zda kvalita všech těchto škol je opravdu tak špatná…

Pro zajímavost uvádíme reakci místostarosty Trutnova, který skončil na 154. místě: ZDE 

V první řadě je prostě nutné myslet na to, že celý žebříček je velkou zkratkou a hrou. Stojí za to prozkoumat jeho dílčí složky, abychom se dozvěděli, v čem je život v Broumově limitován, ale i zároveň to, jaké jsou zdejší přednosti. Celkové hodnocení vyplývá i z vah, které jednotlivým indexům přiřazují autoři žebříčku a ty jsou nutně subjektivní. Některé ukazatele, které řada z nás může považovat za důležité pro kvalitu vlastního života, ani v žebříčku nejsou. Může se to týkat dostupnosti sportovišť (od hřišť až po prostředí pro outdoorové aktivity), kulturních událostí, základního uměleckého školství či dalších mimoškolních aktivit pro děti.

Jsme přesvědčeni, že kvalita života v Broumově a na Broumovsku není špatná. Tím neříkáme, že dostupnost služeb je ideální. Ale právě na tom se snažíme v rámci Strategické rady regionu Broumovsko pracovat a hledat dosažitelné výzvy pro rozvoj našeho území. Některá opatření představíme v rámci studie, která vyhodnotila, že jedním z problémů našeho území je stigmatizace (daná i podobnými žebříčky). Studie bude zveřejněna na začátku roku 2022.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)