Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumovská stopa občanského protestu v Mělníku
banner

Broumovská stopa občanského protestu v Mělníku

René Herzán

Úterý, 20. dubna 2021

Broumovská stopa občanského protestu v Mělníku

V sobotu odpoledne se v Mělníku na náměstí konal demonstrativní protest proti povinnému testování a nošení roušek žáků při výuce. Akci uspořádal aktivista Občanského hnutí Aleš Svoboda. Svojí přítomností svůj názor vyjádřila i skupina z Broumova.

Demonstrace se zúčastnilo téměř 2 000 lidí, většinou rodiče dětí. Na akci policie nasadila těžkooděnce a vrtulník a poklidný průběh se snažil narušit i provokatér, podle svědků z řad policie. Většina médií akci ignorovala, některá průběh lživě komentovala. Smutné.

"Jsem ráda, že jsem přijela a podpořila lidi, kteří myslí na naše děti a odmítají testování ve školách a nošení roušek žáků při výuce. Všechna nařízení vlády mi přijdou chaotická a nejsem přesvědčena o tom, že tato šikana na dětech zachrání republiku před nákazou. Nerozumím tomu, děti byly nařčeny, že jsou největšími přenašeči viru, nastoupily do školy, testovaly se a většina covid pozitivních dětí po absolvování PCR testu byla negativní. Jsem zároveň smutná, že všichni alibisticky plní rozkazy vlády. Proto jsem byla na Mělníku a 1. května jedu do Prahy na Letnou," uvedla Monika Lukašáková z Broumova.

Z pódia k davům vedle organizátora Aleše Svobody promluvili pedagogové, aktivisti Občanského hnutí, umělci a sportovci. Aleš Svoboda připravuje další setkání, to nejbližší 24. dubna v Prachaticích, následující den v Brně či 1. května v Praze na Letné.

"Mělník nebyla má první demonstrace. Organizoval jsem jich několik, jak v České republice, tak i na Slovensku. Většinou s globálním zaměřením. Účast jak kde a jak kdy, ale kromě Bratislavy nevalná. Bylo to i tím, že byly uzavřené okresy, náměstí... Ale protože jsem zakladatel několika FB skupin, které mají dohromady zhruba 150.000 členů, tak vím, co lidi tíží nejvíce. A to jsou jednoznačně školy. Proto mě napadlo uspořádat apolitickou demonstraci se zaměřením jen na děti a školství. Nebyla to sázka do loterie, byla to jistota. Protože, a teď mi promiňte ten výraz, nasrané maminky jsou síla. Důležité bylo najít řečníky. Učitelé moc nahlas mluvit nechtějí, ale přeci jen se jich pár našlo. I mě se toto téma dotýká nejvíce a nehodlám jen sedět doma a nadávat na to, co se děje. Někdo začít musí. A jak to dopadlo? To víte. Neskutečná atmosféra. Tolik lidí na jedné demonstraci v ČR už dlouho nebylo. Policie se zachovala konečně lidsky a nezasahovala. Jen jeden drobný incident od provokatéra. Lidé se nenechali zmanipulovat a nepřistoupili na provokaci, pokračovalo se dál. Tady bylo krásně vidět, že my nepotřebujeme hrubou sílu na to, abychom dosáhli svého. Pořád věřím, že to dokážeme zvrátit a dostat naše děti do škol bez omezení. Pokračujeme dál. Bude Brno, Praha...," uvedl organizátor demonstrace Aleš Svoboda.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)