Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumovské diskuse vykročily do druhé dekády s tématem Smíření a naděje

Broumovské diskuse vykročily do druhé dekády s tématem Smíření a naděje

Kateřina Ostradecká, foto Martin Máslo

Sobota, 5. října 2024

Broumovské diskuse vykročily do druhé dekády s tématem Smíření a naděje

Ve dnech 6.–10. listopadu 2024 se v Broumově bude konat 11. ročník konference Broumovské diskuse, jejímž tématem je Smíření a naděje. Mezi hosty diskusních panelů budou například Tomáš Holub, Jiří Přibáň, Miloš Doležal, Mikuláš Bek, Darja Stomatová, Constantin Kinský, Eva Decroix a další. Konference je otevřená široké veřejnosti a vstupenky lze zakoupit online na www.broumovskediskuse.cz.

Konference, na které se nespěchá a kde se diskutuje skutečně do hloubky. Broumovské diskuse každoročně počátkem listopadu zvou do Broumova řadu hostů z duchovní, politické, vědecké či společenské oblasti a během tří hlavních diskusních panelů i v dalších částech doprovodného programu se diskutuje na předem dané téma. Tím je letos Smíření a naděje.

Během diskusních panelů, které trvají 2,5 hodiny a které budou moderovat Světlana Witowská, Hana Šimková a Michael Rozsypal, zazní například tyto otázky: Jakou roli hraje v životě společnosti naděje? S čím se potřebujeme vyrovnat v současné české a evropské společnosti a jak na to? Lze se smířit s nespravedlností? Má smysl usilovat o proces smiřování ve společnosti? Jak, kde či u koho hledat naději v současném světě? Jak se vyrovnat s krutostí války? Jak se smířit s tím, co neumíme změnit?  S čím je těžké se v byznysu smířit? Jak se nevzdat, i když okolnosti komplikují rozvoj podnikání? Jak mohou politici a političky přispět k procesu smíření v rozdělené společnosti? Jaký vliv má politická rétorika na atmosféru naděje ve společnosti? Jak v politice rozlišit naději a planý slib? Umí politici a političky přinášet lidem naději? 

„Žijeme v časech intenzivních krizí, a proto se chceme na konferenci ptát mimo jiné na to, jak se s takovými výzvami smířit – anebo právě nesmířit, a kde hledat naději. Téma je záměrně široké a přináší otázky jak velmi niterné, tak celospolečenské,“ říká výkonná ředitelka konference Hana Valentová. „O tématu jsme uvažovali už dlouho. Každá ze závažných událostí posledního roku, ať to byla střelba na Filozofické fakultě, nebo nedávné povodně, nás utvrzovala v tom, že téma smíření a naděje je pro naši společnost důležité.“  

Pro veřejnost bude připraven bohatý doprovodný program, který letos organizátoři prodloužili až do neděle tak, aby bylo možné v Broumově strávit inspirací nabitý prodloužený víkend: koncerty, prohlídky, výstava, meditace, číše vína se společenským setkáním, mše svatá, běh Emericha Ratha nebo procházka ke Kříži smíření na Bukové hoře.

Hosté 11. Broumovských diskusí:

> Tomáš Holub – biskup plzeňský
> Josefína Formanová – publicistka, doktorandka filozofie
> Jiří Přibáň – právní filozof, soudce Ústavního soudu

> Mikuláš Bek – ministr školství
> Miloš Doležal – spisovatel, básník, publicista
> Darja Stomatová – zahraniční reportérka
> Petr Glogar – kněz, rodinný terapeut
> Ondřej Vlček – manažer, filantrop
> Constantin Kinský – filantrop, finanční poradce
> Eva Decroix – poslankyně Poslanecké sněmovny PČR
> Patrik Eichler – politolog, publicista

Vstupenky lze zakoupit na webu konference www.broumovskediskuse.cz. Vstupné na hlavní panely je 250 Kč. Počet míst je omezen a vstupenky rychle mizí.

Pro studenty středních a vysokých škol jsou opět vypsána stipendia, která lze získat po napsání eseje na jedno z předem daných témat. Z došlých esejí posléze porota vybírá ty nejzajímavější. 

Vzdělávací a kulturní centrum Broumov pořádá Broumovské diskuse ve spolupráci s neziskovou organizací Agentura pro rozvoj Broumovska od roku 2014. Předchozí ročníky se zamýšlely nad tématy Demokratická diskuse, Mír, Evropská identita, Vize vzdělanosti, Hrdinství a odvaha, Důvěra a porozumění, Hodnoty a společnost, Solidarita a sounáležitost, Demokracie a dialog.

Statutárním partnerem konference je město Broumov. Trvalou záštitu udělil konferenci Královéhradecký kraj. Hlavními partnery jsou Nadace BLÍŽKSOBĚ, Jan Barta, Nadační fond Kladné nuly, Škoda Auto a Hobra – Školník. Partnery konference jsou Wikov, Podnikatelský klub Broumovska, Z-TRADE, EDUMED a Nadace OSF. Generálním mediálním partnerem je Česká televize. Hlavním mediálním partnerem je Deník N, mediálními partnery jsou ČRo HK, Katolický týdeník a Naše.broumovsko.cz. Regionálními partnery jsou Agentura pro rozvoj Broumovska, Benediktinské opatství sv. Václava, Maiwaldova akademie, Strategická rada regionu Broumovsko, region Broumovsko a Muzeum Broumovska.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)