Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumovsko dál pomáhá lidem prchajícím z Ukrajiny
banner

Broumovsko dál pomáhá lidem prchajícím z Ukrajiny

Michaela Plchová, foto Michal Sedláček

Úterý, 8. března 2022

Broumovsko dál pomáhá lidem prchajícím z Ukrajiny

Do pomoci Ukrajině a lidem prchajícím z Ukrajiny se na Broumovsku zapojili města, firmy a jednotlivci.

Zvláštní pozornost patří přístupu města Broumov, které vytvořilo koordinační centrum v Komunitním centru Naděje Broumov a organizovalo i materiální sbírky, stejně jako Polici nad Metují a hotelu Adršpach Garni. Ten byl poskytnutý pro lidi na útěku.

Agentura pro rozvoj Broumovska otevřela také již 28. 2. na sbírkovém portálu darujme.cz časově neomezenou sbírku pro potřeby lidí, kteří našli útočiště na Broumovsku. K pondělnímu odpoledni se na webu vybralo 249 405 korun, celková částka se díky pátečnímu benefičnímu koncertu Broumovsko pro Ukrajinu vyšplhala na 276 705 korun. Peníze, které nebudou využity pro pomoc lidem ubytovaným na Broumovsku, budou předány na účet humanitární organizace Člověk v tísni.

Celý výtěžek ze sobotního koncertu v trutnovském Uffu věnoval také Police Symphony Orchestra. Celkem se pro Ukrajinu vybralo 156 771 korun.

Celkově se v celé zemi vybralo okolo 1, 5 miliardy korun. Podle časopisu Forbes nejvíce peněz skončilo ve sbírce SOS Ukrajina organizované společností Člověk v tísni. V té bylo ke konci minulého týdne 1 112 500 000 korun.

Stejně jako do celého Česka a okolních zemí přicházejí i na Broumovsko uprchlíci z Ukrajiny. Zatím jsou to desítky. Do pomoci uprchlíkům se zapojila města Broumov, Police nad Metují a další obce na Broumovsku. Ty jsou sdružené i s Agenturou pro rozvoj Broumovska v platformě regionální spolupráce, Strategické radě regionu Broumovsko. Obce se dohodly, že skrze Strategickou radu přidají další kapacity, aby pomoc byla koordinovaná a účinná. Pomoci se jim zřejmě dostává i od jednotlivců. Uprchlíci si potřebují vyřídit všechny potřebné doklady a je nutné dovézt je do centra Aldis v Hradci Králové.

Dále probíhá materiální sbírka v broumovském Cyklodomě. V tuto chvíli je stop stav na oblečení a boty, potřeba jsou nadále hygienické potřeby, dětské jednorázové pleny, Sunar, dětské lahvičky na mléko, přesnídávky pro děti (ne ve skle), suché a trvanlivé potraviny. Poptávka je též po vybavení domácností jako je nábytek, peřiny a další. Pro zjištění konkrétních potřeb je nejlepší kontaktovat broumovské Centrum sociálních služeb Naděje Broumov, Lidická 174. Koordinační tým - Martin Minařík +420 778 486 553, Kateřina Tamášová +420 775 905 473, Zdeňka Sameková +420 605 842 195. V nočních hodinách je kontaktním místem městská policie, linka 156, +420 491 504 222, +420 602 817 301. S nabídkou jakékoli další pomoci se můžete obrátit též na email ukrajina@broumovsko.cz.

 

Fotografie jsou z benefičního koncertu Broumovsko pro Ukrajinu, který proběhl v pátek 4. 3. v Dřevníku.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)