Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumovský chodec se blíží k nejvýchodnějšímu místu republiky
banner

Broumovský chodec se blíží k nejvýchodnějšímu místu republiky

René Herzán

Středa, 26. května 2021

Broumovský chodec se blíží k nejvýchodnějšímu místu republiky

V neděli 18. dubna 2021 vyrazil z Hvězdy v Broumovských stěnách Emil Kopecký se svým psem Kazanem na pěší túru kolem České republiky po hraničních kamenech. V tuto chvíli za sebou má asi 530 kilometrů a blíží se k nejvýchodnějšímu bodu republiky a k hraničnímu trojmezí České republiky, Polska a Slovenska.

Je poměrně chladno a často prší. Jak zvládáš počasí?

Chladno není, je akorát. Jak já říkám, neexistuje špatné počasí, existuje jedině špatné oblečení. Déšť mi také nevadí, alespoň je dostatek vody pro mě i mého parťáka. Když je vedro a sucho, tak se musím zbytečně tahat s vodou, což zpomaluje a je to další „zbytečná“ zátěž. Mám filtr na vodu, takže si natočím vodu klidně i z kaluže. Takže počasí zvládáme dobře. Jedině, co je na prd, je všudypřítomné bahno. V něm se dost těžko chodí, což vysiluje.

Jaký máš zatím nejsilnější zážitek?

Asi nejhorší byly tři dny po deštích. Všude bahno. Třeba v hraničních meandrech Odry to zatím bylo nejtěžší. Kromě bahna a vody ještě roští, křoví, prostě úplný prales. To zatím bylo na cestě nejnáročnější a večer jsem byl vždy KO. De facto od Krnova nic moc, s čím bych se mohl s vámi podělit. Jak tu nejsou lesy, skály atd., tak zde na hranicích prostě moc není. Stále se jen brodíme bahnem, mokrou trávou a pralesem.

Zatím je vše v pořádku, nic se nestalo, nic nerozbilo, nic neztratilo. Ztratil jsem vlastně jednu ponožku, což mě mrzí, protože si musím koupit nové. Je dobře, že už lezou ze země pro mě známé rostliny, které se dají jíst a případně dochutí jídlo.

Potkal jsem za zatím měsíční pouť už dost hodných a dobrých lidí, dokonce už i dva fanoušci si mě našli a dovezli mně i parťákovi proviant. Na facebooku i jinde se moje cesta docela už rozkřikla, takže svá volna začínám vyplňovat komentáři a odpověďmi, což mě těší, protože se alespoň pak nenudím. Jeden fanoušek mi sám nabídl, že mi bude trasovat a počítat cestu, kolik jsme už ušli kilometrů. Mám k dispozici mapku, je i s odkazem až po místo, kde se zrovna nacházíme. Druhý fanoušek mě zase pravidelně informuje, co nás po cestě čeká a nemine. Takže vlastně už dopředu vím, na co se máme těšit.

Parťák to zvládá skvěle, i když je fakt, že teď když zastavíme, tak lehne a spí. Ale nedivím se mu, když mě hlídá i celou noc.

Také jsem se dozvěděl, že zrovna Odra a všechny řeky, říčky a potoky okolo mají i 3x až 4x víc vody po deštích, že byly nějaké menší záplavy a že to bylo i v televizi. Nám to ale vůbec nevadí, jdeme prostě dál.

Nestačím zírat, kolik je na hranicích nebo v jejichbezprostřední blízkosti přístřešků. Za měsíc na cestách jsem zatím snad jen 6x stavěl svůj bivak. Největší lijáky, co tu byly, jsem vychytal, protože jsem spal v pergole na fotbalovém hřišti, takže to byla paráda.

Ještě nám řekni, jak nabíjíš mobil a jak jsi připojený na internet?

Používám solární panel crossio 21w + powerbanku 33000mAh. Internet mám klasicky přes mobil a data. Zatím se mi ještě nestalo, že by mi došla elektřina. Spíš jsem neměl signál. Solárko mám pověšené na batohu a rozdělané celý den, takže celý den dobíjí, i když jsem v lese a je zataženo. Dokáže na slunci dobíjet až 2,4 A. V lese a když je pod mrakem, tak dobíjí od 200mAH, což za celý den nabije také dost. Mobil mám doogee s40, normálně mi na jedno nabití vydrží i 4 dny. Teď na vandru dobíjím každý večer. Snažím se na fb odpovídat na všechny komentáře, fotím, občas koukám na mapu kvůli vodě a obchodu. Pak na počasí, no, a to prostě vydrží celý den.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)