Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Chirurgická pohotovost v Broumově končí kvůli nedostatku lékařů
banner

Chirurgická pohotovost v Broumově končí kvůli nedostatku lékařů

Michaela Plchová

Čtvrtek, 9. prosince 2021

Chirurgická pohotovost v Broumově končí kvůli nedostatku lékařů

Od 1. ledna 2022 přestane v Broumovské nemocnici fungovat chirurgická pohotovost. Tato informace vyvolala kritické reakce veřejnosti. Část kritiky mířila na nemocnici, část přímo na dotyčné lékaře, kteří pohotovostní službu zaštiťovali. Zjistili jsme pro vás přesné informace.

Naše Broumovsko proto oslovilo nejprve starostu města Jaroslava Bitnara. Z jeho vyjádření vyplývá, že důvody jsou dva. Tím zásadním důvodem je podle jeho slov nedostatek lékařů, kteří mohou pohotovostní službu poskytovat: „Hlavním faktorem je nedostatečná kapacita lékařů. Oba lékaři, tedy pan doktor Hovorka a pan doktor Routek, celou pohotovostní službu organizovali, řešili rozpisy služeb, na dohodu tam pracovali i další lékaři. S těmi to museli plánovat a přesvědčovat je, aby služby brali. Někteří lékaři také zestárli, někteří kvůli covidu už nechtějí, prostě se rozpadla základna těch, kteří služby brali.“

Potvrzuje tím slova MUDr Hovorky: „Chirurgická pohotovost je personálně neudržitelná, nemá kdo sloužit a my jsme staří. Nejsme schopni postavit služby na pohotovosti, protože to nemá kdo dělat.“

Druhou stránkou je nutnost pohotovostní službu dofinancovávat, neboť oba lékaři jsou v prostorách nemocnice v nájmu. To na ně klade finanční nároky. „Jako město jsme vždy usilovali o zachování chirurgické pohotovosti v Broumovské nemocnici. Je to však problém, který řešíme už pět let a postupně to bohužel dospělo do nevyhnutelného konce. Oba dotyční lékaři jsou v prostorách nemocnice v nájmu. Pokud sloužili pohotovost, museli si platit i sestřičku a nájem a často jim celý provoz pojišťovna neproplatila. Vždy jsme jim s dofinancováním provozu jako město pomáhali a snažili se finanční ztrátu proplácet,“ vysvětluje starosta Bitnar.

Otázkou zůstává, zda je nějaká šance, chirurgickou pohotovost v Broumově zachovat. Podle starosty Bitnara by bylo řešením, kdyby se toho ujala Náchodská nemocnice. „Byl bych rád, kdyby se toho chopila a na tuto práci uvolnila vlastní lékaře, pak by ve spolupráci s dalšími lékaři pan doktor Routek a pan doktor Hovorka ve službách jistě pokračovali. Bez toho ale není šance.“ Sám MUDr. Hovorka ale tuto možnost spíše nepotvrzuje. Podle jeho zkušeností nemá Náchodská nemocnice personální zajištění. „Náchodští lékaři sem nechtějí jezdit, protože mají spoustu služeb v Náchodě, navíc ještě v tomto covidovém období. Neumím si představit, že by vzali ještě další služby ke svým pěti šesti službám v náchodské nemocnici,“ dodává.

Náchodská nemocnice, pod kterou broumovské pracoviště spadá, k celé situaci zatím poskytla pouze vysvětlení, že nemocnice Broumov i nadále zajišťuje plný rozsah poskytovaných služeb. Patří mezi ně také 24hodinová služba interního lékaře a lékaře se specializovanou způsobilostí k poskytování intenzivní péče. Tito lékaři jsou v průběhu celého dne připraveni pomáhat pacientům v závažném stavu, zejména v případech, kdy je ohrožen lidský život, tak, jako tomu bylo dosud.

V Broumovské nemocnici tedy od 1. ledna 2022 zůstává v provozu chirurgická ambulance v běžném režimu denních ordinačních hodin. MUDr. Hovorka vyvrací nepravdivé zprávy o jejím úplném zavření a upozorňuje: „Chirurgická ambulance však v Broumovské nemocnici nekončí, normálně dál pracujeme ve stejném režimu jako ostatní lékaři jiných odborností.“

V ostatních případech bude tedy nutné využít chirurgickou pohotovost v Oblastní nemocnicí Náchod. Ta bude nadále k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Pacienti z Broumovska, kteří potřebují neodkladnou péči chirurgického charakteru, od úrazu až po náhlé příhody břišní, zde mohou využít veškeré diagnostické vybavení včetně UTZ, CT i magnetické rezonance a možnosti okamžitého operačního řešení. V akutních případech je nutné volat linku 155.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)